Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Sretan vam Božić
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Sretan vam Božić

Charles Dickens: Božićna priča / Godina izdanja 2023. / Znanje

O AUTORU: Charles Dickens, rođen 7. veljače 1812. i preminuo 9. lipnja 1870., engleski je književnik. Prije nego što se posvetio pisanju, u životu je stekao raznovrsno iskustvo, od rada u tvornici preko pisarskog zaposlenja do obavljanja poslova sudskog i parlamentarnog izvjestitelja. Prve pripovijetke objavljuje 1833., a iz svojih novinskih tekstova sastavlja svoj prvi roman 'Pickwickovci'. U 'Oliveru Twistu' prvi put oštro kritizira suvremeno društvo, kriminal i odnos prema djeci. Slične teme zaokupljaju ga i u romanima 'Nicholas Nickleby' i 'Stari dućan rijetkosti'. 'Davidom Copperfieldom', autobiografskim djelom optimistična duha, zatvara prvu fazu svojeg opusa. Nakon povijesnog romana 'Priča o dva grada', Dickens piše svoje najzaokruženije djelo 'Velika očekivanja'. A 'Christmas Carol' roman je koji je stekao veliku popularnost kako u Engleskoj, tako i diljem svijeta, pa je tako upravo ta pripovijest prvi prijevod Dickensa na hrvatski (izvornik 1843., prijevod 1868.). 

Dickens je svakako najproslavljeniji engleski pisac viktorijanskog doba, koji je društvenu kritiku i značajke realizma kojemu pripada obogatio komičnim likovima i situacijama, ali i iznimnim dočaravanjem strašnog i jezivog. 

IZ SADRŽAJA: Prvi put objavljena 1843., 'Božićna priča' Charlesa Dickensa je pripovijest o jezivim susretima Ebenezera Scroogea s duhovima Božića. Dok putuje s njima kroz prošle, sadašnji i buduće Božiće, Ebenezer će se preobraziti iz oholog, jogunastog i bezobzirnog škrca u velikodušno, toplo i brižno ljudsko biće.

OSVRT: Eto, tako se to u životu namjesti, prošlog tjedna pisao sam osvrt na roman star tek 20 dana, a danas na priču staru 180 godina. Moram priznati da se rijetko vraćam klasicima, starim majstorima pera. Uvijek pokušavam održavati korak s autorima ovog vremena, no Dickens i u današnje vrijeme zvuči kao da je prošao najbolju školu modernog kreativnog pisanja. Svaka rečenica, u izvanrednom prijevodu prevoditeljske legende Mate Marasa (84), ovog 180-godišnjeg hita i dalje plijeni svježinom, jasnoćom i mješavinom žanrova. 

Socijalni, društveno angažiran roman, horor i fantasy isprepleli su se, uz duhovite scene, neviđenom lakoćom u poučnu priču, priču koja na kraju daje snažnu poruku o tome što si ne bismo smjeli dopustiti  u životu.

Pomniju analizu djela, analizu likova, teme, božićnih poruka, objašnjavanje pozitivnog naspram negativnog, većina od nas je prošla u razdobljima čitanja ili prepisivanja lektire, ali čitanje bez svih tih školskih presinga mi je pružilo potpuno novi doživljaj. I to je sjajno. Ono kad sebi mogu priuštiti usporedbu npr. Dickensa i Kinga. Dickens je ovu novelu napisao u samo šest tjedana, zgrožen izvješćem o zapošljavanju djece u rudnicima, umjesto govora. Čak bi se i današnji PR stručnjaci složili u ocjeni da je to napravio na marketinški najučinkovitiji način, zabavno, privlačno, poučno, a kratko. 

Božićne blagdane već 30 godina obilježava gledanje filma 'Sam u kući', no pravi duh Božića predstavlja 'Božićna priča' već 180 godina. Dakako, tu su bile i brojne ekranizacije (prvi film 1913.), adaptacije i animacije, a doista mi je žao što većina ljudi smatra da o romanu sve zna, iako su pogledali tek neku od filmskih varijanti. Možda samo 'Barbie in a Christmas Carol', oko čega sam vodio kućnu raspravu s kćeri. Ona me je, na moje zgražanje idejom o Barbie u kontekstu Dickensa, proglasila 'Barbie hejterom' i ultimativno zahtijevala da ovog Božića pogledamo taj film. Tražio sam da ona prvo pročita knjigu, a ovo drugo ne dolazi u obzir. Još smo u raspravi.

OCJENA: Od poruke do stila, Dickensu, Marasu, kao i Znanju koje se odlučilo na novo izdanje uoči ovih božićnih blagdana, može se minutama aplaudirati. I, da, uz sve uvažavanje Jima Carreyja (A Christnas Carol 2009.) ili Barbie, molim vas da ovih blagdana ipak pročitate knjigu. Nek' vam je sretan i radostan, pun zdravlja i osmijeha, solidarnosti i empatije i ovaj Božić.

Vaša reakcija na temu