Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Vukovarski reality krimić
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA: Vukovarski reality krimić

Ivana Bodrožić - Rupa / Godina izdanja: 2016. / Naklada Ljevak

O AUTORICI: Ivana Bodrožić je rođena 1982. u Vukovaru, dio djetinjstva provela je u Kumrovcu, a Opću gimnaziju pohađala u Zagrebu. Magistrirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za prvu zbirku poezije Prvi korak u tamu (2005.) dobila je nagradu Goran za mlade pjesnike te nagradu Matice hrvatske Kvirin, za najboljeg pjesnika do 35 godina. Godine 2010. objavila je prvi roman 'Hotel Zagorje'. 

Knjige su joj prevedene na 12 jezika (engleski, njemački, francuski, talijanski, češki, danski, španjolski, makedonski, bugarski, slovenski, mađarski, turski), objavljene u 13 zemalja, a tri naslova objavljena su u SAD-u, kao i audio knjige 'The Hotel Tito' i 'We Trade Our Night for Someone Else’s Day'. Dobitnik je nagrade Meša Selimović, Kiklopa za najbolji roman, Edo Budiša, Balkan Noir, Ulysse Prix (Francuska) te gostovala na različitim sajmovima, čitanjima i književnim festivalima u Leipzigu, Frankfurtu, Beču, Beogradu, Berlinu, Parizu, Torontu, Bostonu, New Yorku, Londonu i drugima.

Pjesme su joj uvrštene u brojne antologije europske poezije poput njemačkog izdanja Grand Tour, a priče i ulomci romana objavljivani u mnogim književnim časopisima u Europi i SAD-u (Asymptote, Agni). Prema zbirci priča '100% pamuk' Narodno pozorište Zenica uprizorilo je predstavu Pukotine, a u režiji Anice Tomić u dramskom kazalištu Gavella postavljena je predstava 'Hotel Zagorje' koja je dobila Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu 2020. godine.

Godine 2020. objavila je roman 'Sinovi, kćeri'.

IZ SADRŽAJA: Novinarka Nora Kirin dolazi u neimenovani slavonski gradić sa zadatkom da napiše reportažu o srednjoškolskoj profesorici, koja je sa svojim maloljetnim ljubavnikom, bivšim učenikom, ubila supruga.

OSVRT: Hrvatski krimi romani nemaju brand poput skandinavskih, ali scena sigurno slavi 2021. godinu. Osim pet francuskih nagrada za 'Crvenu vodu' Jurice Pavičića, na kraju godine je i Ivana Bodrožić dobila inozemno priznanje. Njena 'Rupa' iz 2016. godine, u engleskom prijevodu Ellen Elias-Bursać 'We Trade Our Night for Someone Else’s Day', je uvrštena na listu najboljih međunarodnih kriminalističkih romana 2021. godine američkog portala 'CrimeReads'.

'Rupa' je i u Hrvatskoj pokupila čitateljsku nagradu Balkan noir za najbolji kriminalistički roman 2017. godine.

Autentičnost je za mene zapravo najveći krimen ovog, inače tečno napisanog djela sa svim elementima koje jedan thriller treba imati, jer dok me Pavičićeva 'Crvena voda' izmorila, Ivaninu 'Rupu' sam pročitao bez zastoja.

Miks ratne traume sa zabranjenom ljubavi, običnim zločinom i političkim kriminalom proizveo je izuzetno uspješan roman. Brzo, uzbudljivo, napeto... upečatljivo, izražajno i glasno baš kao što su i skladbe Ekatarine Velike po kojima su nazvana poglavlja knjige. Radnja romana je dinamična s dosta likova čije su sudbine dobro zaokružene, a kroz sve njih se cijelo vrijeme osjeća ta nesretna vukovarska sudbina, stanje koje ne dozvoljava žiteljima da žive budućnost. Nije lako ići dalje uz sjećanja na Ovčaru. 

Za mene, koji sam se već prije par godina ostavio TV programa i novina, čitanje ovakvih romana je trauma jer je realističnost Hrvatske preteško svariti, a navedene likove i mjesto ne možete promašiti, oni su jednostavno prepisani iz informativnih emisija i portala pod izmijenjenim, negdje i preasocijativnim imenima. Unijela je Ivana i gradonačelnika koji nagovara gradsku vijećnicu da promijeni stranu, i potajna snimanja, i kriminalce, ucjene, sve do te mjere da su mnogi Vukovarci oštro reagirali odmah po objavi knjige. Dakako, pogotovo oni koji su se prepoznali u negativnim likovima.

Trebaju li nam takvi romansirani dnevnici? Pa, eto, teška srca priznajem da trebaju, jer iako svi znamo reći da su nam vijesti postale reality krimići, književnost to priznaje samo u obliku ukoričenog djela.

OCJENA: Za nas koji bježimo u svijet fikcije, 'Rupa' jest svetogrđe, povreda zadnje oaze odmora od stvarnosti. Ipak, Bodrožićkina 'Rupa' je dovoljno i dinamična i dobra da zaslužuje četiri zvjezdice.

Vaša reakcija na temu