Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA Istinite priče o ljubavi u zagrljaju pandemije ukoričene u izvrsno književno djelo
Timbar na libar Piše: Željko Erceg

'TIMBAR NA LIBAR' ŽELJKA ERCEGA Istinite priče o ljubavi u zagrljaju pandemije ukoričene u izvrsno književno djelo

Nikša Sviličić - Zadnja postaja Ljubav / Godina izdanja: 2020. / Funditus

O AUTORU: Nikša Sviličić (1970., Osijek) je djetinjstvo proveo u Splitu. Zbog iznimnog obrazovanja (istovremeno završio dvije srednje škole u Splitu, a u Zagrebu tri fakulteta uz obranu tri doktorata, dobitnik Fulbrightove stipendije, predavao na nizu svjetskih ustanova u Koreji i SAD-u) te priznatih uspjeha u raznim područjima (multiinstrumentalist na 11 instrumenata, Porinom nagrađen za autorstvo najbolje pjesme 2010., Zlatnom arenom u Puli za režiju filma, nastupao s Paul Simonom, svirao na Balaševićevim albumima...) često ga se proglašava 'najobrazovanijim Hrvatom' i 'renesanskim čovjekom'. Uspješno se bavi znanstveno-istraživačkim radom i autor je nekoliko knjiga i više desetaka originalnih znanstvenih radova, objavljenih u relevantnim znanstvenim časopisima. Do sada je objavio dva romana - 'Druga strana slutnje', koji je 2018. proglašen romanom godine u izboru portala 'Čitaj knjigu' te 'Zadnja postaja Ljubav'.

IZ SADRŽAJA: 'Zadnja postaja Ljubav' zbirka je od pet nevjerojatnih istinitih priča o ljubavi u smrtonosnom zagrljaju pandemije. 

OSVRT: Dvije godine pandemije su već za nama. Puno. Diljem svijeta umjetnici su na razne načine odgovorili na 'novo normalno'. Neki su reizdali svoja stara djela i tvrde kako su oni sve to najavili odavno, a drugi su zažmirili pa ni u najnovijim djelima nema maski, distanci, cjepiva... uz očekivanja da je ovo nevera koja će već sutra proći, a djelo ostati. 

Jedan od prvih autora koji nam je u književnosti ostavio trajni spomen na ovo vrijeme koje traje je Nikša Sviličić. No, ova knjiga neće ostati upamćena samo kao 'brzopotezni odgovor', napisan u proljeće 2020., dakle nakon prvog lockdowna, nego i trajno izvrsno književno djelo. S obzirom na to da je Sviličić doktorirao na temi zajedničkih značajki nagrađenih hrvatskih filmova u nekoliko zadnjih dekada, pa točnost rada dokazao pokupivši Zlatna vrata Pule, nagradu publike za vlastiti film 'Vjerujem u anđele', nije bilo dvojbe da će znanje primijeniti i na knjigu. Sve je tu čega treba biti: izuzetno vješto napisane rečenice, ljubav u potocima, osjećaji u slapovima, brojne zanimljivosti i podaci koje možda niste znali, a Nikša ih kao 'savant' pamti i rado prenosi. Zapleti i iznenađenja su kao u najboljim trilerima, humor dobro doziran, a stvarnost ćete prepoznati iz netom preživljenog doba. Nikšini intimusi će prepoznati i neka poznata 'spli'ska lica' čija je imena nadjenuo svojim likovima, ali ono najbitnije što Sviličić kao nepopravljivi lirik stalno ističe su ljubav, more i Dalmacija. Naravno, od četiri priče koje su se 'dogodile' i jedne 'koja će se tek dogoditi', teško je očekivati da se svaka svidi svakome, pa i ja imam favorita i onu koju bih izostavio (naravno, onu koja se autoru najviše sviđa), ali... Ajmo to ostaviti svakome na izbor. 

UKUPNA OCJENA: Ma ovo je roman kojem biste ionako, a pogotovo u vrijeme današnje pandemije, sigurno dodijelili pet zvjezdica.

Vaša reakcija na temu