Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hermann Traub / Pixabay 36. KNJIGA MEDITERANA Međunarodna manifestacija se i ove godine održava u zadnjem tjednu rujna
Kultura Piše: Dalmatinski portal

36. KNJIGA MEDITERANA Međunarodna manifestacija se i ove godine održava u zadnjem tjednu rujna

Dva znanstvena skupa i predstavljanja izdavačke djelatnosti

Književni krug Split i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU Split organiziraju 36. Knjigu Mediterana, međunarodnu kulturnu manifestaciju pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Održat će se i ove godine u posljednjem tjednu rujna. Njezino 36. izdanje odvijat će se od 22. do 28. rujna 2024. kada će se organizirati dva znanstvena skupa te predstavljanja izdavačke djelatnosti iz cijele Hrvatske. Suorganizatori ovogodišnje Knjige Mediterana su Sveučilište u Grazu, Sveučilište u Leipzigu, Arheološki muzej u Splitu, Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu i Sveučilište u Splitu.

Ovogodišnji znanstveni skupovi Knjige Mediterana posvećeni su rimskoj vojsci te hrvatskom književniku Slobodanu Novaku. Međunarodni znanstveni skup 'Vojska kao povezujući čimbenik u rimskom svijetu', kako navode njegovi voditelji akademik Nenad Cambi, izv. prof. dr. sc. Ivan Matijević, Zvonimir Forker, prof., trebao bi otkriti na koji je način rimska vojska doprinosila povezivanju rimskog društva u vremenu između 2. stoljeća prije Krista i Justinijanove vladavine u 6. stoljeću. Skup o Slobodanu Novaku organizira se u čast 100. obljetnice rođenja tog hrvatskog književnika čiji neveliki književni opus ima iznimnu književnu vrijednost. Moderator skupa, prof. dr. Ivan Bošković navodi kako je 100. obljetnica rođenja velika prigoda i prvorazredna književna i društvena obaveza da se na tom skupu Knjige Mediterana dođe do novih odgovora i spoznaja. Po trenutačnim saznanjima, ova dva međunarodna znanstvena skupa trebala bi okupiti četrdesetak domaćih i inozemnih stručnjaka iz područja povijesti i hrvatske književnosti iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Danske, Francuske, Njemačke, Poljske i Hrvatske.

Uz znanstvene skupove manifestacija je i odlična prigoda kako bi se predstavila izdavačka djelatnost hrvatskih izdavača: Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske Split, Matice hrvatske Zadar, Matice hrvatske Trogir, Hrvatske sveučilišne naklade, Staroslavenskog instituta, Gradske knjižnice Juraj Šižgorić Šibenik, Naklade Bošković, Društva arhitekata Split, Zajednice bokeljskih Hrvata, izdavačke kuće Gospe od Škrpjela, Društva Radovan  Trogir, Gradske knjižnice Kaštela te Književnog kruga Split. Akademkinja Nella Lonza održat će uvodni esej prigodom otvorenja same manifestacije 'O povijesti prava koje povezuje Mediteran', a akademik Nenad Cambi predavanje 'Split prije Dioklecijana' prigodom predstavljanja njegovih nekoliko knjiga.

Manifestacija Knjiga Mediterana održava se uz novčanu potporu Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH, Grada Splita te Splitsko-dalmatinske županije. Novčana potpora navedenih institucija svjedoči o važnosti Knjige Mediterana za razvoj kulture i znanosti kako u Splitu tako i u cijeloj Hrvatskoj. Također je poticaj i organizatorima, na čelu s Književnim krugom Split, da i dalje marljivo rade na organizaciji Knjige Mediterana i sličnih manifestacija te na publikaciji znanstvene literature.

Vaša reakcija na temu