Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press 42. SPLITSKI SALON Otvorenje izložbe u Salonu Galić
Kultura Piše: Dalmatinski portal

42. SPLITSKI SALON Otvorenje izložbe u Salonu Galić

U ponedjeljak, 14. listopada

Duga izložba u sklopu 42. Splitskog salona otvara se u Salonu Galić, u ponedjeljak 14.10. u 19 sati. Regeneraciju potpisuju Ivana Filip, Nikolina Kuzmić, Ivana Papić, Marina Rajšić i Ana Ratković Sobota.

Izložba nastavlja i proširuje krovnu temu 42. Splitskog salona, regeneraciju, kao svojevrsnu metaforu obnove, revitalizacije ili transformacije. Preispitivanjem tih koncepata u odnosu na prirodu, ljudsko tijelo i na urbano i društveno tkivo, osvjetljuje se uzajamna ovisnost širih društvenih procesa. Goruća društveno-politička pitanja su pitanja urbanog i biološkog okruženja, održivosti, suživota s drugim vrstama, solidarnosti, i sva se neminovno isprepliću. U umjetnosti se biološki aspekti mogu primijeniti na pitanja materijalnosti, uvjeta i načina proizvodnje, a ovdje se koriste u proširenom polju tradicionalnih medija poput slikarstva ili skulpture. Prirodni materijali i složeni procesi dugog trajanja, korišteni u službi umjetnosti, reminiscencija su tradicionalno ženskog rada kao manifest dekonstrukcije dominantnih praksi poput ekstraktivizma, izrabljivanja, masovne proizvodnje i potrošnje.

U sklopu izložbe, u utorak i srijedu, 15. i 16.10. održat će se radionica spekulativnog dizajna 'Split 2124' pod vodstvom Ivane Papić i Gaje Pegan Nahtigal (kolektiv Krater/Trajna). Sudionici radionice su studenti Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu.

17. listopada u 19 sati održat će se predavanje 'Invazivne* biljke kao agenti regeneracije - kreativne prakse za lokalne zajednice'.

Nadovezujući se na temu 'Regeneracije' 42. Splitskog salona, autorice Ivana Papić, Gaja Pegan Nahtigal (kolektiv Krater/Trajna) će održati predavanje o lokalnim praksama s feralnim biljkama kao što su pajasen (Ailanthus altissima) i japanski dvornik (Reynoutria japonica) na primjerima umjetničke prakse, produkcijskog prostora Krater i branda papira 'Notweed Paper'.

*Autorice koriste pojam 'invazivne biljke' zbog razumljivosti za širu publiku, ali u svojim praksama predlažu novi pojam 'feralne biljke' jer to točnije objašnjava političke i ekonomske procese kroz koje su ove biljke prošle da ih sada podrazumijevamo invazivnima..

Predavanje će se održati na hrvatskom i engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.

Kustosica je Jasmina Šarić, suradnica Petra Šarin, za dizajn vizuala zadužna je Josipa Tadić, a tehničku podršku Marin Renić i Slaven Bratković. Za organizaciju i produkciju odgovoran je HULU Split.

41. Splitski salon realiziran je uz podršku Grada Splita i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice grada Splita.

Vaša reakcija na temu