Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
7. OSTINATO International Chamber Music Festival Omiš
Kultura Piše: Dalmatinski portal

7. OSTINATO International Chamber Music Festival Omiš

U Franjevačkom samostanu Gospe od Karmela od 16. do 23. kolovoza

U omiškom Franjevačkom samostanu Gospe od Karmela, od 16. do 23. kolovoza, održat će se 7. Ostinato međunarodni festival klasične, komorne glazbe u produkciji najnadarenijih mladih svjetskih glazbenika koji su školovani na najprestižnijim glazbenim akademijama i danas djeluju uglavnom po svjetskim glazbenim centrima.

International Chamber Music Festival je počeo sa svojim programom 2018. te se odvija u kolovozu u tri ili pet festivalskih večeri uključujući razne dodatne programe akademije iz Zagreba i Splita te programe vezane uz didaktičko glazbeno obrazovanje putem brojnih seminara i predavanja. Inicijatori festivala su pijanist Lovre Marušić, asistent na Muzičkoj akademiji Zagreb na stručnom usavršavanju u Njemačkoj i Rusiji, polaznik Hochschule für Musik Franz Liszt kod Grigoryja Gruzmana.


Lovre je dobitnik brojnih međunarodnih nagrada (npr. Cleveland International Piano Competition 2021.; Berlin 2023.) i druga inicijatorica, violončelistica Latica Anić, također dobitnica brojnih međunarodnih nagrada za svoje glazbeno stvaralaštvo. Također se u građenje ovih glazbenih festivalskih početaka s neskrivenom radosti  priključio ravnatelj Centar za kulturu Omiš, Petar Buljević i podržao ga svim raspoloživim sredstvima te postao glavni organizator festivala od 2018. godine. 

U pet festivalskih večeri koncertima bi se pokušala snažno oživjeti iznimno kvalitetna klasično-glazbena ljetna kulturna scena  vezana uz prostor franjevačke sakralnosti čime će  glazbeno kulturno ljeto dobiti dodatnu snagu, energiju i kvalitetu  promičući izvrsnost koja je vrlo rijetka i ovisna o produkcijskoj moći onih koji pokušavaju osmisliti događaje na visokoj razini dovodeći samo najbolje glazbene umjetnike. 

'Ovaj festival ne predstavlja tek ostvarenje plemenite vizije jednog pojedinca ili skupine, nego svjedoče o civilizacijskoj duhovnoj snazi omiških glazbenika koji su pronašli svoje mjesto u najvećim europskim i svjetskim metropolama, svojim radom trudom i iznimnim talentom.  

Festival očituje želju hrvatske mladosti, da se počne graditi 'zajednička međunarodna kulturna javna sfera', i da se obrazuje kulturni okvir ne samo za ljetne namjernike već i za naš svakodnevni život  u darivanju iznimne ljepote glazbene umjetnosti. Ovo je jedan od programski najboljih festivala komorne glazbe u Hrvatskoj', poručuju organizatori.
Svi programi kao i iscrpne biografije festivala nalaze se na web stranici (www.czk-omis.hr) prema poveznici Centar za kulturu, festivali, Ostinato.

Vaša reakcija na temu