Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Aktivist: Javna tijela trebaju biti što povezanija s civilnim društvom
Naš grad Piše: Dalmatinski portal

Aktivist: Javna tijela trebaju biti što povezanija s civilnim društvom

U okviru projekta 'Naš grad' predstavljamo djelovanje splitskih udruga

Udruga mladih za promicanje aktivizma 'Aktivist' jedna je od brojnih na splitskom području koje obavljanjem najrazličitijih društveno važnih djelatnosti daju svoj doprinos oblikovanju boljeg i pravednijeg društva kroz građanske inicijative, zagovaranje i zaštitu ljudskih prava i ranjivih skupina, aktivno sudjelovanje u oblikovanju različitih nacionalnih propisa, programa i strategija te obavljanje socijalnih i javnih usluga od općeg interesa, a koju predstavljamo u serijalu članaka u okviru projekta Dalmatinskog portala naziva 'Naš grad'. 

Kako bi se građani podrobnije upoznali s angažmanom organizacija civilnog društva sa sjedištem u Splitu, donosimo informacije o njihovim predstavnicima, područjima u kojima djeluju, izvorima financiranja i kontaktima preko kojih im se mogu obratiti. Pritom naglasak stavljamo na njihove projekte - na one koji su već polučili uspjeh, na one koje trenutno provode kao i na one koje tek namjeravaju realizirati. Ujedno iznosimo njihove prijedloge nužnih promjena na razini javnih politika. 

Aktivist je osnovan 2005. Danas okuplja 30-ak članova, a na čelu su mu predsjednica Katarina Duplančić te dopredsjednica Andrea Munjiza. Njegovo područje djelovanja, sukladno statutu, obuhvaća demokratsku političku kulturu, kulturu i umjetnost, obrazovanje, znanost i istraživanje, socijalnu djelatnost te zaštitu okoliša i prirode. 

'Kroz organizaciju društveno-kulturnih aktivnosti (knjižnica, radionice, predavanja, izložbe, predstave, koncerti, javne rasprave, radne akcije, druženja) potiče volontiranje, humanitarni rad i razvoj aktivnog građanstva. Kroz volonterski rad i organizaciju koncerata, društvenih večeri, razmjene robe, buvljaka, ekoloških akcija, čitaonica, knjižnice te akcija 'Food not bombs', Aktivist teži jačanju lokalne kulturne i subkulturne scene, zaštiti ljudskih i životinjskih prava te potiče kreativan i kvalitetan angažman mladih. 

Uz veličanje vrijednosti kao što su humanost, solidarnost, ekološka osviještenost i poštivanje različitosti, podržava slobodarske ideje, građanske inicijative i izgradnju autonomnog civilnog društva putem nenasilnih metoda. Aktivist je član Koalicije udruga mladih i Platforme Doma mladih, a njegovi članovi sudjeluju u provedbi programa kluba Kocka', napomenuli su njegovi predstavnici. 

Među svoje najvažnije realizirane projekte uvrstili su 'Kubus', 'Beton', 'Reci ti meni' i 'Open box'.

'Kubus je projekt kojim Aktivist od početka 2021. radi na razvoju galerije kluba Kocka i knjižnice OpenBox, koordinirajući aktivnosti različitih udruga i inicijativa: QueerAnarchive, Mavena, Momentum, Feniks Split, Pisci za Pisce, Harry and the Engineers.

Beton je projekt revitalizacije javnih prostora i prostora kulture mladih. Aktivist kroz radne akcije okuplja volontere i građane koji zajedničkim naporima uređuju ključne točke susreta (Dom mladih), čineći ih ugodnijima za boravak i potičući osjećaj odgovornosti zajednice za javna dobra.

'Reci ti meni' Aktivistov je projekt, odnosno ciklus javnih rasprava na različite teme:mentalno zdravlje, slobodno vrijeme mladih,, LGBT zajednica, razvoj Doma mladih, street art i javni prostor… Projektom se potiče solidarnost, kritičko razmišljanje te razmjena iskustava kroz moderirani dijalog. 

Open Box knjižnica djeluje kroz udrugu Aktivist od 2013., preuzevši dio knjiga od nekadašnje knjižnice Dislexije. Trenutno broji stotine knjiga koje se mogu posuđivati besplatno. Od rujna do lipnja otvorena je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 11 do 14 sati te po dogovoru. Open Box drži domaće i strane časopise, fanzine, newslettere i pamflete te se u njemu održavaju društvena događanja, edukacije i radionice', obrazložili su. 

Referirajući se na projekte koji su u tijeku, dotaknuli su se popularne razmjene dobara, odnosno sajma ili buvljaka, koja odnedavno nosi naziv Aktivistov Bazar. Razmjene se uglavnom održavaju u klubu Kocka, gdje je i adresa udruge, no 'aktivisti' su gostovali i na Kmanu te na Trilj Eko festivalu 15. Srpnja 2023. Također, i dalje provode projekt Kubus koji im omogućava strukturiranu koordinaciju aktivnosti u Kockinoj knjižnici (Open Box) i galeriji (nekoć znanoj pod imenom Praktika).

'Naš projekt naziva 'Tragovi prošlosti' nedavno je dobio podršku Splitsko-dalmatinske županije i uz reducirana sredstva moći ćemo provesti dio aktivnosti. Projekt u svom izvornom obliku uključuje izradu karata inspiriranih hrvatskom baštinom, mitologijom i folklorom. Uz ilustrirane karte želimo izraditi i publikaciju koju će obogatiti tekstovi i ilustracije raznih autora koji bi svoje radove prijavili kroz javni poziv za sudjelovanje u izradi knjižice. Također, knjižica i karte imat će i tiskano izdanje te proći nekoliko manjih gradova u županiji kako bismo povezali urbanu kulturu s tradicijom te omogućili dvosmjernu razmjenu znanja.

Naravno, to uvelike ovisi o dodatnom financiranju i dobrovoljnom angažmanu naših volontera i stručnjaka', najavili su. 

Inače, redovito ih financijski podržavaju Zaklada 'Kultura nova', a, kako su istaknuli, u manjoj mjeri i sporadično Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Split,Splitsko-dalmatinska županija. 

'S obzirom na to da često aktivnosti organiziramo i koordiniramo u prostoru kojem je vlasnik Grad Split, u našem je interesu da se takvi prostori redovito i kvalitetno održavaju te da se njima upravlja na transparentan i jasan način, bilo putem javnih ustanova, hibridnih ustanova ili nekim drugim modelom. Ova tema izaziva polemike u civilnom društvu, javnom sektoru i privatnim razinama, a sanjamo o danu kad će svi ljudi biti ujedinjeni oko tog pitanja kako bi se druge, konstruktivne aktivnosti mogle neometano odvijati.

Smatramo kako bi javna tijela trebala biti što povezanija s civilnim društvom jer su civilno društvo upravo građani, volonteri i entuzijasti koji žele svoje vrijeme dati za opći boljitak. Bolne su točke našeg grada zasigurno zelene površine i količina stabala koja stvaraju hlad; gušenje u otpadu, divlje odlaganje krupnog i opasnog otpada; infrastruktura za kretanje bicikala i osoba u kolicima; stoga vjerujemo kako je na javnim institucijama dobar dio edukacije građana o odgovornom ponašanju prema vlastitom okolišu, prirodi i drugim živim bićima.

Udruge su tu da kroz radne akcije, umjetnost, edukaciju i neformalna druženja nadopune nedostatke koje institucije ne mogu pokriti, ali i udrugama je potrebno kapacitiranje, zapošljavanje i bolja vidljivost u zajednici', uzvratili su na upit o prijedlozima promjena na razini javnih politika. 

S udrugom Aktivist može se stupiti u kontakt preko e-mail adrese openbox.st@gmail.com.

Vaša reakcija na temu