Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press AMBIS Predstavljanje umjetničke instalacije Vice Tomasovića na Filozofskom fakultetu

AMBIS Predstavljanje umjetničke instalacije Vice Tomasovića na Filozofskom fakultetu

U utorak, 30. siječnja

Predstavljanje umjetničke instalacije AMBIS umjetnika Vice Tomasovića održat će se u utorak, 30. siječnja 2024. u 11 sati, na Filozofskom fakultetu u Splitu (suteren). 

Događaj se organizira u suradnji Filozofskog fakulteta u Splitu i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split. Umjetničku instalaciju bit će moguće vidjeti do 20. veljače 2024. godine.

Nakon rada 'Bez naziva: Arhiv ST3 – Sadržaj' (2021.) Viktora Popovića instaliranoga na fasadi Filozofskoga fakulteta u Splitu i umjetničke intervencije 'Voice of Silence' (2022.) Erica del Castilla izvedenoj na staklenim stjenkama fakultetskoga predvorja, u utorak 30. siječnja 2024. u 11 sati otvorit će se umjetnička instalacija 'Ambis' Vice Tomasovića i to u sklopu projekta REPER koji je u organizaciji Filozofskoga fakulteta u Splitu i Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split zamislio i vodi kustos Dalibor Prančević.


'U izvornom projektu i izvedbi negdašnje poslovne zgrade Brodomerkura, u kojoj je danas svoje stalno mjesto pronašao Filozofski fakultet u Splitu, na suterenskoj etaži stajao je plitki bazen sa zlatnim ribicama. Zgradu je 1990. godine prema projektu arhitekta Danka Colnaga podigao projektno-tehnološki biro 'Lavčević' zajedno sa svojim kooperantima. Koristeći taj povijesni refleks, Vice Tomasović svojom intervencijom Ambis evocira danas već pomalo zaboravljenu strukturnu nit zgrade. (…) U svom tehničkom opisu Ambis je umjetnička instalacija zamišljena i izvedena kao podna naljepnica pozamašnih dimenzija, sastavljena od 24 ponavljajuća prizora prepletenog mnoštva zoomorfnih i antropomorfnih bića divergentne fizionomije. Na prikazu se neki odnosi elemenata fraktalno repetiraju, uz suptilne alternacije, što stvara ornamentirani prikaz koji se simbolički širi u beskraj, iako je u stvari ograničen gabaritima negdašnjeg bazena. U medijskom smislu, instalacija je phygitalna, odnosno sjedinjuje fizička i digitalna svojstva', rekao je Dalibor Prančević.

Vice Tomasović vizualni je umjetnik rođen 1986. u Splitu. Nakon završene opće gimnazije u Omišu, upisuje se na Umjetničku akademiju Sveučilišta u Splitu, smjer likovna kultura, gdje diplomira 2009. godine. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu. Od 2015. do 2023. godine predsjednik je Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu (HULU) i voditelj izložbene djelatnosti u Salon Galić. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, umjetničkih festivala i manifestacija kao organizator, kustos, izlagač i izvođač. 

Vaša reakcija na temu