Na badnje jutro, razgovarali smo s poznatim Splićanima i saznali kako će provesti blagdane. Svi ističu jedno najvažnije, a to je obitelj na okupu. Evo što su nam kazali:
- Badnjak mi je jedan od najdražih, ako ne i najdraži dan u godini koji mi započne tradicionalnim slušanjem klapa ispod ure, te s najmilijima nastavim druženje uz pjesmu na Pjaci. Božić provodim u krugu obitelji i prijatelja, a što se poklona tiče najvažnije je djecu darivati, a s odraslima je dovoljno nazdraviti - priča nam stilistica Silvija Dvornik pa otkriva svoj blagdanski meni.
- Od hrane volim sve što blagdani donose, na našem stolu najčešće se nađe francuska, bakalar, pašticada i njoki, pečena teletina, dakle sve.
Slična blagdanska trpeza je i kod obitelji Asanović.
- Pašticada je nešto što me prvo asocira na naš božićni meni. Juha je predjelo koje nas svih okrijepi i razbudi od večeri prije. Božić već tradicionalno slavim kod mame, ona nam je baza gdje god se nalazili i živjeli. Od ostalih običaja u našoj obitelji je kićenje bora u karakteristične boje - crvenu, zelenu i zlatnu. Atmosfera je vesela, volimo se darivati, ali to nisu neki veliki pokloni već znaci pažnje. Ponekad jedan drugome najavimo što nam je potrebno. Najvažnije od svega je da smo na okupu, za nas je to poseban trenutak u kojem se družimo, pjevamo, plešemo i za mene je to najljepše godišnje okupljanje koje bih svakome poželjela sa svojom obitelji - poručila je Anamarija Asanović.
Ivo Perkušić također će Božić provesti u krugu obitelji, ali od 13 sati druženje nastavlja u radijskom studiju uz svoju publiku.
- Veselim se obiteljskom ručku koji će ove godine biti nešto ranije jer od 13 sati odlazim na Radio Dalmaciju gdje nastavljam druženje uz naše slušatelje. Božićni ručak kod mame je prava gozba, na našem stolu nađe se svega pomalo, od francuske salate, pečenog odojka, teletine i patke - otkriva nam splitski glumac, pjevač i voditelj.
- Što se poklona tiče, volim darivati drage ljude tijekom cijele godine, ali sam pripremio i pokoju sitnicu za svoje najbliže. Jedino bitno je da je cijela obitelj na okupu.
Splitska dizajnerica Monika Sablić otkrila nam je kako se veseli blagdanima jer je onda njezina obitelj na okupu.
- Božić ću provesti u krugu familije, to su rijetki trenutci kada smo svi kod kuće i nemamo obveza pa uživamo u svakom trenutku. Običaji su da smo svi na okupu, kuhamo, radimo kolače i otvaramo poklone. U familiji imamo puno djece pa se uvijek za njih nađe neka sitnica, a kupnju obavim na vrijeme kako bih izbjegla velike gužve. Veselim se pašticadi i to na ručku kod moje svekrve, nema mi bolje hrane od njene - otkrila nam je Monika Sablić.
Domenica Žuvela blagdane će provesti kod obitelji na Korčuli.
-Veselim se što napokon odlazim na otok za Božić, prijašnjih godina nisam mogla zbog obveza. Kod nas nema nekih posebnih običaja, tradicionalno svake godine cijela obitelj odlazi kod bake na ručak, a nakon toga izmjenjujemo poklone, družimo se i pjevušimo božićne pjesme. Sa kupovinom krenem već u studenom jer ne volim kupiti bilo što već volim da je poklon poseban onome kome ga mislim darovati. Ove godine sam dosta poklona sama izradila i jedva ih čekam pokloniti. Veselim se posebno lumbliji koji je naš tradicionalni kolač na otoku, a najljepše ga spremi moja mama - otkriva nam mlada pjevačica.
Gianna Apostolski otkriva kako je sarma njene bake Ivanke omiljena joj blagdanska delicija.
- Ovaj Božić provest ću u krugu obitelji i prijatelja u svom rodnom Splitu. Naši obiteljski običaji su prvenstveno da smo u ovim danima blagdana svi skupa jer zajedništvo je ono što nas ispunjava i čini sretnima. Pokloni su spremni za pod bor, svakome sam pripremila po nešto jer mene su naučili da male stvari čine čovjeka sretnim. Naravno da volim i kada se mene netko sjeti i donese mi neku sitnicu - priča nam pa zaključuje:
- Svim čitateljima Dalmatinskog portala želim prvenstveno zdravlja, mira i obilje blagoslova, a sve ostalo će doći samo od sebe - poručila je.