Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Anat Cohen u Hrvatskom domu Split
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Anat Cohen u Hrvatskom domu Split

Sutra u 20 sati

Anat Cohen u nedjelju 27. listopada s početkom u 20 sati nastupit će u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića. Ovo je drugi koncert u ciklusu jazz glazbe nove koncertne sezone na kojem će se predstaviti jedna od najboljih jazz klarinetistica današnjice.

Anat Cohen višestruko je nominirana za nagradu Grammy, a publiku diljem svijeta osvojila je svojom tehničkom vještinom i privlačnim nastupima. Njena izvedba oduševljava širokim spektrom emocija – od razigrane vedrine u visokim registrima do duboke, melankolične sjete u nižim tonovima. Njene brze improvizacije nose ne samo tehničku preciznost, već i nevjerojatnu jasnoću i mudrost, čineći svaki nastup nezaboravnim. Od 2007. godine Anat je redovito proglašavana Klarinetisticom godine od strane Jazz Journalists Association, a časopis DownBeat višekratno ju je prepoznao kao najboljeg klarinetistu, kako u anketama čitatelja, tako i u anketama kritičara. Također je više puta prepoznata kao 'Zvijezda u usponu' u kategorijama sopran i tenor saksofona, te je osvojila brojne nagrade, uključujući priznanje za skladateljski rad i glazbenu izvrsnost.

Anat Cohen rođena je u Tel Avivu u Izraelu i odrasla je u glazbenoj obitelji, počevši studirati klarinet s dvanaest godina. U jazz glazbu zaljubila se još u tinejdžerskoj dobi. Kao šesnaestogodišnjakinja upisala je prestižnu srednju školu Thelma Yellin na kojoj je naučila svirati tenor-saksofon. Nakon srednje škole, i sviranja u big bandu izraelskoga ratnog zrakoplovstva, u drugoj polovini 1990-ih pohađala je glasoviti Berklee College of Music gdje je usavršila svoje jazz muziciranje, ali i proširila svoje glazbene horizonte, između ostalog razvivši duboku ljubav prema raznim stilovima latino glazbe. 

Nakon što je diplomirala na Berkleeju preselila se u New York City gdje je odmah postala aktivna na jazz sceni, a ujedno se počela izražavati i u drugim glazbenim stilovima: klezmeru i dixielandu te brazilskoj, kolumbijskoj i venecuelanskoj glazbi. Upoznala se i s tradicijom jazza proučavajući i svirajući glazbu Louisa Armstronga, Sidneyja Becheta, Bixa Beiderbeckea i Jellyja Rolla Mortona. Svirala je s poznatim jazz glazbenicima poput Flipa Phillipsa, Buckyja Pizzarellija, Rubyja Braffa i Louisa Hayesa

Članica je nekoliko njujorških međunarodnih skupina, sa svojom braćom – saksofonistom Yuvalom i trubačem Avishaiem Cohenom – djeluje u triju The 3 Cohens te svira s Diva Jazz Orchestrom uz koji je ostvarila suradnje s legendarnim džezistima: Nancy Wilson, Daveom Brubeckom, Slideom Hamptonom i Diane Schuur. Kao gošća nastupala je s brojnim orkestrima, primjerice s Lincoln Center Jazz Orchestrom Wyntona Marsalisa, The New York Pops orkestrom ili The Binghamton Philharmonic Orchestrom. Anat Cohen vodi i vlastite skupine, među ostalima kvartet, kvintet i tentet te u novije vrijeme Quartetinho.

Objavila je niz albuma kao voditeljica sastava, sve za vlastitu diskografsku kuću Anzic koju je utemeljila 2005. Tri izdanja: 'Outra Coisa: The Music Of Moacir Santos' koji je snimila u suradnji s gitaristom Marcellom Goncalvesom, 'Rosa Dos Ventos' u suradnji s Triom Brasileiro i 'Triple Helix' sa svojim tentetom, bili su nominirani za nagradu Grammy.

Vaša reakcija na temu