Anja Ostojić: 'Dijete od pijeska' pokazuje koliko je tužno što u 21. stoljeću postoje žene koje su prisiljene biti muškarcima

Anja Ostojić: 'Dijete od pijeska' pokazuje koliko je tužno što u 21. stoljeću postoje žene koje su prisiljene biti muškarcima

Predstava splitske glumice bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskih morala

U subotu navečer premijerno je izvedena diplomska predstava 'Dijete od pijeska' studentice splitske Umjetničke akademije Anje Ostojić. Glumačko-akrobatska predstava nastala je prema istoimenom romanu marokanskog pisca Tahar Ben Jellouna, nominiranog za Nobelovu nagradu za književnost. Kao i knjiga, predstava se bavi položajem žena u islamskoj kulturi, kritici tradicionalnog islama i marokanskih morala. Tekst prati najdublje unutarnje emocije i misli jedne žene kojoj je sudbina nametnula život muškarca.

- Priča prati jednu muslimansku obitelj u kojoj je sedam kćeri, što je za njihovu tradiciju tragedija. Otac odluči da će njihova osma kćer biti muškarac imenom Ahmet. Za njezin pravi spol znaju samo otac, majka i primalja, a svim drugima je predstavljena kao muškarac. Radnja prati njezino odrastanje i odgoj, a zanimljivo je gledati kako se ona nosi s tom činjenicom. Primjerice, kada dobije menstruaciju shvaća da je ona ista kao njezine sestre i majka. Njezina unutarnja previranja ne daju joj odgovore i sama ne zna što je, muškaraca ili žena. Oženila za svoju rodicu, koja je zbog bolesti umrla kao i njezin otac. Na kraju odlazi od kuće i počinje živjeti kao žena. Njezina sudbina odvela ju je u cirkus, gdje se konačno ostvaruje i bude sretna do kraja života - ispričala nam je mlada splitska glumica, rodom iz Otočca, koja je ovo izvedbom diplomirala na Odjelu za kazališnu umjetnost, smjer gluma, pod mentorstvom profesorice Brune Bebić.

- Za glazbu su zadužni Davor Gazde i Mišo Komenda, dizajn svjetla potpisuje Siniša Jakovčević, suradnice za pokret su Antonia Kuzmanić, Dora Popić i Antonia Vuletić, a veliko hvala mojoj mentorici koja me je podržala u ideji da napravim nešto drugačije. Bilo je predstava koji uključuju scenski pokret, koji učimo tijekom četiri godine na akademiji, ali još nisam čula da je netko koristio cirkuske tehnike u predstavama. U mojoj predstavi je gluma na prvom mjestu, a pokret ide u korist. Tema je veoma aktualna, zanimljiva i na jedan način edukativna. Predstava je društveno angažirana, voljela bih otvoriti oči da danas u svijetu postoje takve stvari i da se izbriše razlika između muškarca i žene. Tužno mi je da u 21.stoljeću postoje žene koje su prisiljene biti muškarcima - zaključila je.

Predstava 'Dijete od pijeska' je nastala u koprodukciji Umjetničke akademije u Splitu i izvedbenog kolektiva ROOM 100.

- Glumačke tehnike sam kombinirala s cirkuskim tehnikama, odnosno akrobatskom tkaninom i kontorcionizmom, kako bih prikazala unutarnje stanje lika koji kroz cijelu predstavu pokušava upoznati samog/samu sebe. Tako mi je svila pomogla u ljepšem dijelu života, dok sam kontorcionizmom, laički rečeno 'žene gume' u cirkusu koje ekstremno istežu tijelo, prikazala jedno kaotično unutarnje stanje lika. Velika želja mi je bila spojiti pokret i glumu, slučajno sam naišla na ovaj roman koji mi se učinio idealnim za spojiti hobi kojim se bavim i glumu koja je moj profesionalni odabir. U budućnosti bih se voljela razvijati u ovom smjeru - ispričala nam je Ostojić koja je pripremila jedinstvenu ispitnu produkciju koju možete pogledati i vi.

12., 16. i 19. veljače 2019. godine predstava će biti izvedena u Amfiteatru Doma mladih u 20 sati. Ulaznice se prodaju po cijeni od 30 kuna na ulazu. Moguća je rezervacija na mail: antonia.kuzmanic@gmail.com, mobitel: 099 668 1189 i u inboxu ROOM 100 (https://www.facebook.com/ROOM100SOBA100/ ).

Jednog čitatelja nagradit ćemo s dvije ulaznica.

 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(41379, "");
Pregledaj komentare