Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
APLIKACIJA KOJA JE IZAZVALA RASPRAVU: Moći će vas fotografirati na ulici i doznati mnogo o vama!

APLIKACIJA KOJA JE IZAZVALA RASPRAVU: Moći će vas fotografirati na ulici i doznati mnogo o vama!

Clearviewova aplikacija trenutačno nije dostupna javnosti, ali The New York Times kaže kako policijski dužnosnici i Clearviewovi investitori smatraju da će uskoro postati dostupna

Što ako vas neznanac fotografira u prolazu na pločniku i onda pomoću aplikacije brzo otkrije vaše ime, adresu i ostale pojedinosti? Startup pod nazivom Clearview AI je to omogućio, a njegovu aplikaciju trenutačno koriste stotine policijskih službi u SAD-u, među ostalima FBI, objavio je prošle subote The New York Times.

Kako donosi Index, aplikacija funkcionira tako da uspoređuje fotografiju s bazom podataka koja sadrži više od tri milijarde fotografija i za koje Clearview kaže da su prikupljeni s Facebooka, Venmoa, YouTubea i drugih web stranica. Kad prepozna fotografiju, aplikacija se povezuje sa stranicama na kojima se ona izvorno pojavila. Ime osobe na fotografiji lako se može otkriti, a potom se online mogu saznati i ostale informacije.

Prema veličini Clearviewove baze podataka, ostale slične usluge koje koriste policijske službe doimaju se poput patuljaka. FBI-eva baza podataka, koja sadrži fotografije iz putovnica i vozačkih dozvola, jedna je od najvećih, a u njoj se može pronaći 641 milijun fotografija američkih građana.

Clearviewova aplikacija trenutačno nije dostupna javnosti, ali Times kaže kako policijski dužnosnici i Clearviewovi investitori smatraju da će uskoro postati dostupna. Policijski dužnosnici kažu kako su aplikaciju koristili za rješavanje kaznenih djela od krađe po trgovinama, preko seksualnog iskorištavanja djece do ubojstva.

Međutim, zagovornici privatnosti upozoravaju da bi aplikacija mogla pogrešno prepoznati osobe u policijskim pretragama te da bi se mogla koristiti za protuzakonito praćenje i uznemiravanje. 

Također su upozorili da se tehnologija prepoznavanja lica može koristiti za masovni nadzor stanovništva. Regulacija tehnologije prepoznavanja lica trenutačno nije standardizirana. Nekoliko gradova, među kojima je i San Francisco, zabranilo je njeno korištenje, ali savezni zakoni zasad ne postoje. 

U srijedu je Odbor za nadzor i reforme Zastupničkog doma američkog Kongresa održao treću sjednicu o prepoznavanju lica jer se zakonodavci žele pozabaviti korištenjem ove tehnologije u privatnim kompanijama i vladinim službama.

- Morat ćemo se zaista uhvatiti u koštac s parametrima zaštite privatnosti i kontrole uporabe ove tehnologije - rekao je na raspravi zastupnik demokrata iz Virginije Gerry Connolly.

U studenome su dva senatora predstavila zakonski prijedlog, koji su podržali i republikanci i demokrati, a usmjeren je na ograničavanje ove tehnologije u službama kao što su FBI ili imigracijski i carinski ured.

- Tehnologija prepoznavanja lica može biti snažan alat za policijske službe, ali sama njena moć čini je zrelom za zloporabe - rekao je republikanski senator iz Ute Mike Lee.

Clearview AI nije odgovorio na upit za komentar, kao ni FBI, prenosi Index.

Vaša reakcija na temu