Foto: Unsplash Apple je napravio još jedan veliki korak prema AR naočalama

Apple je napravio još jedan veliki korak prema AR naočalama

Konačan proizvod ne treba očekivati prije 2022.

Još prije nekoliko godina Tim Cook govorio je o proširenoj stvarnosti kao jednoj od tehnologija budućnosti te je već tada bilo jasno kakvi su planovi kompanije. Nakon toga sve su se češće pojavljivale glasine o njihovim naočalama za AR, a prema novim informacijama, njihov je razvoj ušao u novu fazu. Naime, postigli su veliki napredak u razvoju jedne od najvažnijih komponenta takvog uređaja, poluprozirnih leća koje više nisu u fazi prototipa, već su sada u fazi probne proizvodnje, javlja Zimo.

Leće bi se trebale koristiti u nekoj vrsti AR uređaja, odnosno u naočalama s podrškom za proširenu stvarnost, no usprkos spomenutom napretku, finalizirane proizvode na tržištu ne treba očekivati prije 2022., odnosno kada su u pitanju AR naočale 2023. Apple na razvoju poluprozirnih leća radi već nekoliko godina u suradnji s kineskim partnerom Foxconnom, koji je zadužen i za proizvodnju ostalog hardvera kompanije.

Sada kada su Apple i Foxconn utvrdili dizajn novih leća, slijedi tzv. faza 'inženjerskog validacijskog testa' tijekom koje bi Apple trebao napraviti tisuće jedinica proizvoda na kojima će testirati mogućnosti, kao i njihovu prikladnost za masovnu proizvodnju.

Prema informacijama iz istih izvora, leće koje će se koristiti u Appleovim proizvodima proširene stvarnosti malo su veće u odnosu na klasične leće u naočalama, a sastavljene su od brojnih tankih slojeva. Upravo zbog više takvih tankih slojeva napravljenih od različitih materijala od kojih je svaki osjetljiv na ogrebotine, stvaranje mjehurića i slično, proizvodnja AR leća iznimno je izazovna.

Apple je, čini se, ipak izašao na kraj sa svim takvim izazovima te ljubitelji s kompanije s velikim nestrpljenjem iščekuju konačni proizvod kako bi saznali kako će izgleda i kakve će mogućnosti donijeti takve pametne naočale.

Još jedan od izazova koji je navodno podijelio i ekipu u samom Appleu vezan je uz hardver koji će pokretati naočale. Dok dio inženjera smatra da bi se naočale trebale bežično povezivati s drugim uređajima poput iPhonea i iskoristiti procesorsku snagu telefona, drugi smatraju kako bi naočale trebale biti neovisne o drugim uređajima i da bi sav hardver trebao biti integriran u njih. U takvim slučaju, mogućnosti i sposobnosti naočala bile bi slabije u odnosu na modele koji bi iskorištavali neki postojeći i snažniji hardver, prenosi Zimo.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(70004, "");
Pregledaj komentare