Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Wikipedia Arheološki muzej u Splitu slavi 204. rođendan!
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Arheološki muzej u Splitu slavi 204. rođendan!

Pripremili su besplatne aktivnosti i stručna vodstva za sve posjetitelje

Arheološki muzej u Splitu pripremio je zanimljiv program kako bi proslavio svoj značajan datum, 22. kolovoza. Iako je brojka od 204 godine impresivna sama po sebi, ovaj vitalni dvjestogodišnjak+ i dalje aktivno sudjeluje u životu zajednice, s entuzijazmom dočekujući posjetitelje. Kroz zanimljive priče, muzej prenosi bogata znanja na nove generacije - buduće čuvare naše kulturne baštine.

'Ponosni smo na svaku novu godinu u kojoj smo posvećeni istraživanju, očuvanju i diseminaciji znanja o našem bogatom kulturno-povijesnom naslijeđu. Rođendan ćemo proslaviti uz posebne pogodnosti i raznovrsne aktivnosti za sve posjetitelje, uključujući besplatan ulaz tijekom cijelog dana. Posebne aktivnosti koje smo osmislili ove godine obuhvaćaju zanimljivosti, od interaktivnih radionica za djecu do tematskih vodstava na hrvatskom i engleskom jeziku, koja će posjetitelje povesti na putovanje kroz fascinantnu kulturnu baštinu našeg kraja', poručuju iz Arheološkog muzeja u Splitu.

Radionica 'Mali legionari' za djecu (9.00 sati)

Najmlađi posjetitelji, u dobi od 8 do 11 godina, imat će priliku sudjelovati na radionici 'Mali legionari - život rimskog vojnika'. Ova interaktivna avantura omogućit će djeci da kroz igru i zabavu upoznaju svakodnevni život i vještine hrabrih rimskih legionara koji su oblikovali povijest Dalmacije. Radionica uključuje rekreaciju vojnih formacija i razgledavanje muzejske zbirke rimskih spomenika, a održat će se s početkom u 9.00 sati. S obzirom na ograničen broj mjesta, roditeljima savjetujemo da osiguraju prijavu putem obaveznog obrasca koji se može naći na web stranici muzeja ili na objavama na društvenim mrežama.

Stručno vodstvo na engleskom jeziku (11.00 sati)

Za strane posjetitelje organizirano je stručno vodstvo na engleskom jeziku koje započinje u 11.00 sati. Kroz šetnju lapidarijem, posjetitelji će imati priliku upoznati našu kulturno-povijesnu baštinu kroz priče koje otkrivaju kameni spomenici. Osvrnut će se i na rimske običaje proslave rođendana, omogućujući posjetiteljima da dublje razumiju kulturne prakse drevne Dalmacije i rimskog svijeta općenito.

Zanimljivo tematsko vodstvo na hrvatskom jeziku (18.00 sati)

Rođendanski dan privest će kraju stručno vodstvo na hrvatskom jeziku koje započinje u 18.00 sati. Kroz šetnju lapidarijem i fascinantnom izložbom Memento mori pokušat ćemo pronaći odgovore na pitanja o ritualima i običajima koje su Rimljani prakticirali u čast svojih rođendana, poznatih kao 'Dies natalis'. Zajedno ćemo istražiti nalazi li se nešto o tome i na spomenicima koje čuva ova najstarija muzejska institucija u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi.

Cjelodnevni besplatan ulaz

Posjetitelji će tijekom cijelog dana moći uživati u besplatnom ulazu u muzej, što ovaj dan čini savršenom prilikom za sve generacije da se pridruže slavlju, pobjegnu od ljetnih vrućina i otkriju bogatu povijest koja se krije u jednom od najljepših prostora u našem gradu.

Muzej poziva sve građane Splita, okolnih mjesta i posjetitelje da mu se pridruže na adresi Zrinsko-Frankopanska 25 u Splitu. Dođite i otkrijte sve čari koje Arheološki muzej u Splitu nudi!

Sve detalje pronaći ćete na muzejskim web stranicama www.armus.hr ili na njihovim društvenim mrežama.

Vaša reakcija na temu