Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Maja Gijevski Arsen Dedić u Splitu: Tko nije spreman za nove ljubavi, nije imao pravo ni na prvu

Arsen Dedić u Splitu: Tko nije spreman za nove ljubavi, nije imao pravo ni na prvu

Njegov koncert u punoj dvorani u Lori publika je ispratila ovacijama

Prvi zajednički koncert šibenskog kantautora Arsena Dedića sa sinom Matijom u dupkom punoj dvorani u Lori publika je ispratila ovacijama. Arsen je u Splitu održao koncert nakon više od deset godina, publika je bila željna stihova šansonijera. Toliko da cijeli koncert, koji je trajao preko sat i pol vremena, nisu izustili ni riječi, kako su nam poneki poslije rekli da se ne zagluše vlastitom bukom, dok Arsen nije pola sata pred kraj pozvao publiku da zapjevaju refren čuvene pjesme 'Odlazak'. Prvi put je publika pustila glas i nježno zapjevala 'tamo, tamo da putujem' i opet utihnula.

Koncert je kasnio desetak minuta, zbog navike Splićana da ne stižu na vrijeme, ali jedna od veličina umjetnika je poštivanje vremena, svojega i publike. Arsen je pričekao publiku, izašao na pozornicu i doživio ovacije i na početku. 

Otvorio je susret sa Splićanima pjesmom 'Tvoje tijelo, moja kuća' i redao uspješnice poput 'Ono sve što znaš o meni', Tvoje nježne godine', 'Otkako te ne volim', 'Dida moj', 'Djevojka za jedan dan', 'Petra'...

Recitirao je i neke od svojih misli kroz koje je opjevao i veliku mudrost i bol kroz riječi 'dok spašavam čiste ruke, poludit ću od istosti'. 

- Bojao sam se da će koncert biti otkazan zbog bolesti publike. Nisam sam na sceni, ima boljih od mene, evo vam ga - počeo je Arsen duhovito.

Arsen je, inače, tokom nastupa redao dosjetke ispunjene svojim britkim humorom. Nazivao je sebe akademskim težakom, pročitao svoju 'osmrtnicu', poručio kako treba uredno starjeti, najgori su mu oni koji se dobro drže, govorio i kako njegove kolege nastupaju na svadbama.

- Ja imam program koji je više prikladan za razvode, 'Ni ti ni ja nismo mogli znati', 'Ničeg nema', 'Otkako te ne volim' i tako redom - nasmijao je publiku.

Dotaknuo se i 'dogmi' opjevanih kroz stihove 'samo jednom se ljubi ili 'prva ljubav zaborava nema'.

- Kako da ne! Tko nije spreman za nove ljubavi, nije imao pravo ni na prvu - poslužio se Arsen citatom ruskog umjetnika za 'demant'. 

Matija je pak osim što je odsvirao svoje dionice, kako je govorio stariji Dedić 'da se odmorite od mene', također bio pratnja ocu u nekoliko pjesama.

Vodio je Arsen dostojanstveno koncert i tako ga priveo kraju. Najavio je oproštaj oko 21.30 prvi put, ali ga je iskreno dirnulo zadržavanje od strane publike te je otpjevao još nekoliko pjesama. Potom je oko 22 sata pozdravio Split i neizmjerno se zahvalio. Spomenuo je na kraju ovlaš da zdravlje nije bilo dobro, ali koncert nije želio otkazati. Najavio je dolazak opet, sa svojom Gabi.

Iako je publika pokazala suzdržanost u pjevanju, čime je stvorila kazališnu atmosferu, prema dojmovima nitko nije ostao imun na pjesme i osjećaje, sličice koje je Arsen stvarao. Ili kako to umjetnik kaže, 'ne znam kud bih i ne znam što hoću, siguran u jedno - ne trpim hladnoću'.

Vaša reakcija na temu