Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Nikola Brboleža / privatna arhiva AVANTURA NA MOTORIMA Splitski par preko 60 dana proveo u Africi

AVANTURA NA MOTORIMA Splitski par preko 60 dana proveo u Africi

Andrea i Boris posjetili su pet država i prešli 12 tisuća kilometara

Prostor BMW MK Dalmacija sinoć je bio ispunjen do posljednje stolice, sve zahvaljujući splitskom paru koji je opisao svoju pustolovinu u Africi. Andrea Dajak i Boris Zanki proveli su dva i pol mjeseca na drugom kontinentu, posjetili su pet država, prešli 12 tisuća kilometara, a kroz svoju pustolovinu provozali su se motorima.

- Nije bilo lagano predstaviti dva mjeseca u ova dva sata druženja s publikom. Najviše mi je značilo što se nitko nije migoljio u svom sjedištu, znači da je predavanje zaokupilo pažnju. Pokušala sam predstaviti dio Afrike koji sigurno dosta ljudi za života neće posjetiti. Od samog Maroka, arabiziranog dijela kontinenta, potom Mauritaniju, Senegal i Gambiju koje predstavljaju težak život. Taj socijalni moment dosta putnika ne spominje, tako da smo dosta o tome promišljali - navodi naša sugovornica.

Boris i Andrea u pustolovinu dužu od 60 dana uputili su se na istim motorima - Yamaha Tenere 700.

- Ponijeli smo dovoljno odjeće, alata i hrane sa sobom. Bilo je smiješno što smo kupili kilo soli u bespućima Maroka, bocu plina i gradele koje smo nosili sa sobom. Naša ideja je bila da prođemo Afriku, da vidimo nešto potpuno drugačije od našeg načina života i stvarno nas je streslo. Prošli smo plemenski dio Afrike i onaj pravi crni dio sa svim što nosi - opisuje nam Andrea kojoj se ostvarila druga velika želja.

Fotogalerija: Predavanje nešto

Ranije je bila u velikoj avanturi u Južnoj Americi, posjetila je šest država, većinu europskih zemalja, a nakon ove afričke slijedi - azijska pustolovina.

- Kroz putovanje se ostvarila poanta doživjeti nešto drugačije i pokušati to prenijeti ljudima - kao što mi se dogodilo u Južnoj Americi prije četiri godine. Nemojte vjerovati svemu što čujete u medijima. Stvarno stanje se osjeti kada tamo budete, nemojte se bojati upustiti u avanturu. Afrika je teška i treba imati jako mala očekivanja, treba biti svjestan niskih higijenskih, zdravstvenih i infrastrukturnih uvjeta, ali vam se nudi avanturama s ljudima - ne u cestama. Osjetili smo duh života na drugom, potpuno različitom kontinentu od našeg.

Poanta je bila upoznati svijet da sve više žena upusti putovati motorom po svijetu. Sve više parova se upušta u duža putovanja sukladno svojim mogućnostima, zapravo da postoji cijeli taj jedna svijet u kojem je sve više motoputnika i da to više nije tako strano i nepoznato - sretno navodi Andrea, koja otkriva kako samo treba hrabrosti.

- Bez dnevnog plana, spavanja, našli smo poantu putovanja. Otvorite se i nemojte se bojati, trebate imati vjeru u ljude - zaključio je ovaj par koji je svojim izlaganjima oduševio mnoge.

Djelić atmosfere donosimo u fotogalerijama.

Vaša reakcija na temu