Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Blagdan je Bogojavljenja. Znate li zašto su mudraci prozvani kraljevima?

Blagdan je Bogojavljenja. Znate li zašto su mudraci prozvani kraljevima?

'Kliknimo' na kulturu posljednjeg dana Adventa u Splitu

Blagdanom Sveta Tri kralja odnosno Bogojavljenjem završava ovogodišnja manifestacija Advent u Splitu. Pod sloganom 'kliknimo na Advent' građani su punih 40 dana mogli 'kliknuti' na mnoštvo zanimljivih sadržaja uživo i putem digitalnih kanala, a povodom današnjeg blagdana još jednom imaju priliku 'kliknuti' na kulturu i doznati zašto se obilježavaju Sveta Tri kralja te kako su mudraci prozvani kraljevima.

Bogojavljenje je kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusa, a obilježava se 6. siječnja. U Rimokatoličkoj crkvi Bogojavljenjem se vjernici spominju pohoda triju mudraca, Isusovog krštenja, ali i čuda na svadbi u Kani Galilejskoj kada se Isus, na početku svog javnog djelovanja, objavio kao onaj koji ima moć pretvoriti vodu u vino, čime je posredno navijestio i ustanovljenje euharistije.

Zanimljivo, u Svetom pismu ne spominju se kraljevi Gašpar, Melkior i Baltazar, već se oni nazivaju mudracima. Evanđelje tako spominje 'magoi' što je grčka riječ za mudrace odnosno učenjake. Prema vjerovanju, prateći betlehemsku zvijezdu došli su u Jeruzalem s područja Perzije ili Mezopotamije pokloniti se novorođenom Isusu i darovati mu tri dara – tamjan, zlato i smirnu. Na njihovom putu, u Jeruzalemu ih je dočekao kralj Herod koji ih je želio prevariti i natjerati da mu otkriju mjesto gdje se Isus rodio kako bi ga mogao ubiti, no nije uspio.

Kako su mudraci prozvani kraljevima?

Teolozi Origen i Tertulijan u 3. stoljeću pridonijeli su stvaranju današnje slike o tri kralja.

Origen je protumačio kako zlato upućuje na Isusovo kraljevsko dostojanstvo, tamjan na njegovo božanstvo, a plemenita mast smirna na njegovu smrt. Tertulijan je mudrace prozvao kraljevima na temelju riječi proroka Izaije koji je zapisao: 'A tebe obasjava Jahve i Slava se njegova javlja nad tobom. K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvog sjaja'. Tri su kralja u stvari predstavnici poganskih naroda s istoka, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, tako što im je objavio rođenje Spasitelja.

Kraljevi su različite životne dobi i rase. Time se ističe da svi ljudi trebaju u Isusu prepoznati svoga Gospodina i Boga. Jedan kralj je mladić, drugi je zreo muškarac, a treći starac. Također, Melkior predstavlja Europu, Baltazar Afriku, a Gašpar Aziju. I njihova imena iza sebe kriju značajnu simboliku. Melkior, ime najstarijeg kralja, na hebrejskome znači 'kraj svijetla', ime kralja srednje životne dobi, Baltazar, dolazi od asirskog izraza 'Bel-tus-assar', što u prijevodu znači 'Bog štiti njegov život'. Najmlađi kralj, Gašpar, ime je dobio po perzijskoj riječi 'Kaspar' koja znači 'čuvar blaga ili rizničar'.

Obilježavanje svetkovine Bogojavljenja

Na ovim prostorima, blagdan Sveta tri kralja veže se uz nekoliko sličnih običaja. Jedan od njih je običaj blagoslivljanja vode, otkuda i dolazi drugi naziv ovog blagdana - Vodokršće, koji je karakterističan za jug Hrvatske. Dan prije same svetkovine, u crkvi bi svećenik blagoslovio vodu, a iz svakog domaćinstva jedna bi žena dolazila u crkvu po blagoslovljenu vodu, kojom bi potom muškarac, glava kuće, poškropio kuću, polja, voćnjake i stoku. Budući da se sveta voda ne smije prolijevati, ostatak vode domaćin bi bacio u vatru. Ovim običajem vjeruje se da je kuća i čitavo imanje sljedećih godinu dana pod Božjom zaštitom.

Vaša reakcija na temu