Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BOGAT PROGRAM Provjerite što MHAS priprema za Noć muzeja

BOGAT PROGRAM Provjerite što MHAS priprema za Noć muzeja

U petak

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika pripremio je bogat program za ovogodišnju Noć muzeja koja se održava u petak, 28. siječnja 2022.

12.00 - 15.00 - posjet crkvici sv. Jere i pustinjačkom stanu na Marjanu

U suradnji s JU PŠ Marjan, MHAS vas poziva da uz stručno vodstvo posjetite Šantine stine i crkvicu sv. Jere s ermitažom. Osiguran je prijevoz mini e-busom s polaskom ispred OŠ Meje, (S. Gunjače 1), sa sjeverne strane Muzeja u 12 sati i 13.30. S obzirom na kapacitet mini e-busa, potrebne su prijave na e-mail: sluzba.pie@marjan-parksuma.hr Predviđeno trajanje posjeta je 90 min.

18.00 - 23.00 - izložba Crkvine - Cista Velika i izložba fotografija Zorana Alajbega Crljivica

Prikazani su rezultati arheoloških istraživanja i konzervatorskih radova od 1993. - 2010. g. na arheološkom lokalitetu Crkvine u Cisti Velikoj, naselju zapadnog dijela Imotske krajine. Izloženi spomenici popraćeni fotografijama i video prezentacijom oslikavaju povijest spomenutog lokaliteta u vremenu od 1500 g. pr. Kr. do ranog srednjeg vijeka. Autor izložbe je Ljubomir Gudelj, viši kustos.

18.00 - 23.00 - izložba Numizmatička zbirka Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika

Numizmatička zbirka Muzeja broji ukupno 3243 predmeta. Materijal zbirke znatno doprinosi sagledavanju dotoka i optjecaja novca na istočnoj jadranskoj obali, a ujedno je značajan izvor za proučavanje povijesti toga prostora od najstarijih vremena do novoga vijeka. Autor izložbe je dr. sc. Tomislav Šeparović.

18.00 - 23.00 - izložba Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. st. u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića

Prof. dr. Luka Jelić (1864. - 1922.), rodom iz Vranjica, istaknuti arheolog, povjesničar, prirodoslovac, kulturni djelatnik, svećenik i planinar, najplodniji je period svojeg znanstvenog djelovanja proveo upravo na zadarskom području. Studijskom tematskom izložbom predstavljeno je istraživačko, znanstveno i kulturno djelovanje kojim je zadužio Zadar, Nin, Biograd na Moru te općenito šire zadarsko područje. Predstavljena je dosada nepoznata ili nedovoljno poznata građa koja dokumentira krajolike i spomenike krajem 19. i početkom 20. st. kroz prizmu prvih istraživanja zadarskog područja te početke primjene znanstvene metodologije i dokumentacije koje je provodio Luka Jelić.

Autori izložbe su dr. sc. Martina Dubolnić Glavan, Robert Maršić prof. i mr. sc. Majda Dadić.

18.00 - 23.00 - video Muzejski bonton

Pravila ponašanja u muzeju uobličena su u trominutni nijemi duhoviti video pantomimskog izričaja. Prema ideji Lade Laura, više muzejske pedagoginje Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, video je realiziran u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu (UMAS) uz mentorstvo izv. prof. art. Brune BebićScenarij potpisuje Anja Ostojić, a režiju Matko Petrić. Sudjeluju studenti 3. godine studijskog program gluma: Mia Buljan, Filip Luka Gospić, Danica Katunarić, Katarina Lekić, Mate Tavrić, Denis Tomić i Zdravko Vukelić.

19.00 - 20.30 - prigodna riječ uz tapiseriju 'Bijeli odrazi' Jagode Buić i projekcija filma 'JAgodaBuić'

Tapiserija je izvorno rađena za interijer Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika 1976. godine gdje je tijekom organiziranja izložbe Hrvati i Karolinzi uklonjena zbog izlaganja arheoloških artefakata. Nakon toga ostala je u Galeriji umjetnina u Splitu i danas se vraća na njeno izvorno mjesto. Prigodnu riječ prilikom povrata tapiserije Jagode Buić održat će akademik Luko Paljetak

Ovom prilikom bit će prikazan film 'JAgodaBuić'.Scenarist je Tonko Maroević, redatelj Željko Senečić, a producent: Miroslav Požar (Gama Studio). Trajanje 34'.

20.30 - 21.30 - glazbeni program: Sara & Jappa

Sara & Jappa obiteljski su jazz duo koji čine Željko Brodarić Jappa i Sara Brodarić Šegvić, otac i kći, čiji se nastupi temelje na vokalnim i gitarskim interpretacijama jazz klasika prošlog stoljeća koje su proslavili broadwayski i hollywoodski mjuzikli te su svojim verzijama popularizirali Peggy Lee, Nat King Cole, Ella Fitzgerald, Etta James, Tony Bennett, Frank Sinatra i drugi legendarni izvođači.

Zbog ograničenog broja posjetitelja potrebne su rezervacije na tel. 323 909.

08.00 - 23.00 - prodaja muzejskih izdanja po prigodnim cijenama

Muzejska izdanja snižena 50% moći će se naručiti tijekom cijelog dana na adresi muzej@mhas-split.hr uz plaćanje i preuzimanje na recepciji Muzeja od 1. do 4. veljače 2022. između 9 i 16 sati.

Vaša reakcija na temu