Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BOKUN FESTIVALA Za vikend u parku Malarija u Trogiru
Kultura Piše: Dalmatinski portal

BOKUN FESTIVALA Za vikend u parku Malarija u Trogiru

Mickey Mouse: Walt Disney i 'skitnica' Charlie Chaplin

Sedmi Bokun festivala - festival nijemog filma i drugih osjetila, održat će se u petak i subotu 13. i 14. rujna 2024. godine s početkom u 19 sati i 30 minuta u parku Malarija u staroj UNESCO-ovoj jezgri Trogira. Uz slogan 'Kultura narodu' festival slavi 95. rođendan Mickeya Mousea. U matičnoj knjizi rođenih datum najslavnijeg animiranog mišića na svijetu, zapisan je 18. studenoga 1928. godine u Disney Brothers Cartoon studiju u Burbanku u Kaliforniji, no u mašti dječaka Waltera Eliasa Disneya Mickey se rodio na drugom mjestu i to mnogo ranije. S obitelji i bratom Royom Oliverom s kojim kasnije osniva animacijski studio, 1911. godine mali Walt seli iz tada naprednog američkog velegrada Chicaga u Kansas grad 'usred ničega'. Ta naizgled surova, konzervativna sredina početkom prošloga stoljeća poznata je po jednoj od najzanimljivijih izvedbenih umjetnosti - vodvilju. Obitelj Bustera Keatona, komičara 'kamenog lica' ondje je djelovala pod slavnim umjetničkim imenom The Keatons. No, unatoč šarolikom kulturnom programu toga doba, Disneyeva vrlo religiozna obitelj nije mnogo marila za to. U magični svijet filma i vodvilja, Wolta uvodi školski kolega Walter Pfeiffer. Lokalno kazalište bilo je ujedno i mjesto filmskih projekcija.

Prvi film koji je budući animator, redatelj i scenarist ikada vidio bio je Charlieja Chaplina u kojem po prvi puta najpoznatiji svjetski komičar nijemog filma, na platnu oživljava lik koji ga je proslavio. Filmom 'Kid Auto Races at Venice' iz 1914. godine u povijest ulazi Skitnica (The Tramp).

Tinejdžer iz kina izlazi oduševljen kao i većina publike. Groznica zvana Chaplin počinje. Ubrzo se u gradu organiziraju natjecanja u imitiranju Chaplinovog lika neobičnog hoda, još čudnijih kretnji i mimike lica koju pojačavaju brčići, prevelikih cipela, plesa, specifičnog šeširića, šlampave odjeće, štapa i još luđih situacija, anegdota. Fasciniran komičarevim radom Disney sudjeluje u skoro svakom natjecanju, dovevši svoju interpretaciju skitnice do savršenstva.

Trinaest godina kasnije Walt Disney u svom studiju crta prvu verziju Mickeya Mouse nasmijanog, rasplesanog miša s prevelikim cipelama. Mišić se u početku zvao Mortimer Mouse, no Waltova supruga Lillian predlaže ime Mickey. Prvi film s Mickeyem 'Steamboat Willie' publici je predstavljen 18. studenoga 1928. godine iako su braća Disney 15. svibnja izdali 'Plane Crazy', a nešto kasnije i 'Gallopin' Gaucho'.

Film 'Steamboat Willie' nastao kao parodija na nijemi film 'Steamboat Bill, Jr' Bustera Keatona publici predstavljen 12. svibnja iste godine.

Prvi Mickeyev zvučni film bi je 'The Karnival Kid' (1929), a prve riječi koje mišić izgovara su 'Hot Dogs', jer glumi prodavača kobasica u pecivu.

Svog uzora Chaplina, Disney upoznaje tridesetih godina prošloga stoljeća.

Postaju dobri prijatelji i često se druže. U 'Modernim vremenima' iz 1936. godine, zadnjem filmu u kojem Mr. Chaplin glumi skitnicu, pojavljuje se lutka Mickeya Mousea.

Tijekom dvije večeri Bokun festivala u petak i subotu 13. i 14. rujna u parku Malarija u Trogiru, u suradnji s The Walt Disney Company prikazat će se filmovi s Mickeyom Mouseom i njegovom družicom Minnie Mouse (1928), psom Plutonom (1930) i ostalim prijateljima: Pajom Patkom (1934), Šiljom (1932) i Patom Patak (1937). Za neke od filmova skladat će se nove skladbe te uz specijalne efekte izvesti u programu uživo. Uz animirane filmove Walta Disneya, prikazat će se nijemi filmovi Charlieja Chaplina (1914 - 1917) u kojima utjelovljuje skitnicu.

Skladatelj nijemog filma Mitja Reichenberg skladat će te instrumentalno pratiti filmove Charlieja Chaplina, dok će animirani opus Walta Disneya s Mickeyem Mouseom u glavnoj ulozi, skladati i izvoditi Deni Pjanić.

Kao i prijašnjih godina slikar Stanislav Huljić će tijekom obje večeri slikati, ove godine inspiriran Mickeyom Mouseom i skitnicom. Glumac Donat Zeko će izvesti performans na istu temu s popularnim šeširićem Charlieja Chaplina na glavi, vičući slavnu rečenicu iz filma: 'Hot dogs'.

Glazbeni performans na temu festivala izvest će pjevačica i skladateljica Melita Lovričević. U prostoru parka postavit će se i izložba umjetničkih instalacija trogirskog kipara Vilima Halbartha inspiriranog Disneyevim likovima.

Mali plesači različitih uzrasta iz Teatra danSing otvorit će festival glumeći mišiće.

Nakon filmskog programa DJ Damir Duplančić puštat će glazbu inspiriranu filmom.

'Sedmo izdanje Bokun festivala najavit ćemo početkom rujna, spuštanjem privremene umjetničke instalacije na brodskom jedru dimenzija 5,5x3,75 metara, s pročelja Muzeja grada Trogira s likom Mickeya i Chaplina kojeg će oslikati grafiter Dino Vejnović. Na trgu ispod jedra održat će se nekoliko kratkih filmskih programa na temu festivala. Uoči i tijekom festivala održat će se likovne radionice te radionice filmske pismenosti za djecu i mlade na temu festivala, kako bi se educiralo mlađe generacije o svjetskoj baštini nijemog i animiranog filma te ih potaklo na kreativno stvaranje', poručuju organizatori.

Bokun festivala je multimedijalni projekt nastao prema ideji umjetničke ravnateljice Ivane Orešić koji otkriva nove dimenzije filmske umjetnosti te nastaje uz pomoć svestranih umjetnika i prijatelja festivala: skladatelja i saksofonista Denija Pjanića, skladatelja nijemog filma pijanista Mitje Reichenberga, glumca i profesora scenskog pokreta Alena Čelića, pjevačice Melite Lovričević, kipara Vilima Halbartha, saksofonističkog kvarteta ENDeM, DJ Damira Duplančića, slikara Stanislava Huljića i drugih. Posebnost festivala je u skladanju nove glazbe za filmove te izvođenje tijekom programa uživo.

Program se stvara i režira poput kazališne predstave kako bi gledatelji što bolje mogli doživjeti temu festivala te u interakciji s umjetnicima što više sudjelovati u njemu.

U sedam godina djelovanja kroz različite programe i gostovanja publici je predstavljeno stvaralaštvo umjetnika koji su obilježili 20. stoljeće: skladatelja Ive Tijardovića, komičara Bustera Keatona i Charliea Chaplina, slikara Fride Kahlo, Salvadora Dalija i Diega Rivere, animatora Dušana Vukotića i Walta Disneya.

Bokun festivala surađuje ili je do sada surađivao s Festivalom mediteranskog filma Split, The Walt Disney Company, Umjetničkom akademijom u Splitu, Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske, Hrvatskim narodnim kazalištem u Splitu, Museo Casa Estudio Diego Rivera y Frida Kahlo, ambasadama Meksika i Španjolske, Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik, Turističkim zajednicama Trogir, Jelsa i Šibenik, Udrugom Dušan Vukotić, Zakladom Karlo Grenc, Centrom za kulturu Bol, Likovnom udrugom Trogir.

Zahvaljujući kvalitetnom, za sve generacije atraktivnom programu, Bokun festivala iz godine u godinu privlači sve veći broj zainteresirane publike.

Organizacijskom timu koji priprema festival glavni je cilj mijenjati svijest ljudi, da kultura mora biti besplatna, dostupna svima. Tako društvo napreduje, potiče kreativce na rad te pozitivne promjene. Na tom putu ulaz na svaki Bokun festivala je besplatan uz slogan: Kultura narodu!

Vaša reakcija na temu