Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Bolni sindromi koljena - uzroci i liječenje

Bolni sindromi koljena - uzroci i liječenje

Pacijentica je ispričala svoje iskustvo s ozljedom i Aqua Med timom

Bolni sindromi koljena predstavljaju jedan od najčešćih problema današnjice, a među njima veliku pažnju ćemo posvetiti patelofemoralnom bolnom sindromu. Izraz se koristi  kao termin koji ukazuje na bol, iritaciju i preopterećenost lokalnih struktura u području prednje i medijalne (unutrašnje) strane koljena izazvanih promjena u mehanizmu rada patelofemoralnog zgloba.

Od lokalnih struktura zgloba koje bi mogle biti izvor simptoma možemo istaknuti: subhondralnu kost, zglobnu tekućinu, medialni i lateralni retinakulum, infrapatelarni masni jastučić, tetivu mišića quadricepsa i patelarni ligament.

Kako bi se pronašao izvor lokalnih simptoma, u obzir treba uzeti i  funkcionalne faktore koji dovode do promjena u mehanici zgloba, pa  tako možemo reći da su zglob kuka i mehanika stopala usko povezani s pozicijom koljena i imaju jak utjecaj na mehaniku u zglobu, te svakako trebaju biti sastavni dio tretmana.

Osim lokalnih struktura i neuromuskuloskeletni sustav također može biti odgovoran za pojavu simptoma, što je potrebno uzeti u obzir na fizikalnom pregledu.

To su primjerice: artroza kuka, problemi u lumbalnoj kralježnici i sakroilijakalnom zglobu.

Među ostale uzroke sindroma valja istaknuti i traumu koljena, koju prikazujemo kao uspješno izrehabilitiran slučaj u Aqua Med poliklinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u kojoj je pacijentica D.Z. (1986.g.) primljena s dijagnozom: Status post contusionem genus sin. provela  rehabilitaciju u trajanju od sedam tjedana.

- Nakon prometne nesreće na motociklu, prilikom koje sam zadobila traumatsku povredu koljena s otvorenom ranom, kratko sam hospitalizirana na odjelu za traumatologiju KBC-a Split. Nakon saniranja rane, puštena sam na kućnu njegu. Petnaestog dana nakon povrede, otišla sam na kontrolni pregled na kojem su mi  skinuti punti i preporučene lagane kretnje i fizikalna terapija. S obzirom je na fizikalnu terapiju preko uputnice bilo potrebno čekati duži period, odlučila sam se ne čekati, nego uzeti stvar u svoje ruke  te pomoć potražiti u privatnoj ustanovi. Za Polikliniku Aqua Med sam se odlučila jer osim velike stručnosti i pozitivnih rezultata te usluga fizikalne terapije i rehabilitacije, u svojoj ponudi imaju hidroterapijske vježbe u bazenu te fitness, što je doprinijelo ubrzanju mog oporavka - rekla je.

Iz Aqua Med tima su rekli da se pri samom dolasku pacijentica žalila na bol i veliko zatezanje u medijalnom dijelu patele prilikom oslanjanja na nogu i u iskoraku. Hod je bio gegav i bolan, a hod uz i niz stepenice gotovo pa i nemoguć. Zglob koljena bio je lagano otečen i ograničenih kretnji.

U terapiji su stoga koristili holistički pristup, što znači da su u proces rehabilitacije uključili i ostale komponente koje sudjeluju u pokretu (s ciljem sprječavanja negativnih obrazaca pokretanja), koji kasnije (ako se prečesto koriste) prelaze u automatizam te narušavaju stabilnost ostalih segmenata i produljuju proces rehabilitacije.

U početnoj fazi rehabilitacije poseban naglasak je bio na vraćanju pokretljivosti u samom zglobu, specifičnoj mobilizaciji patele i pasivnoj mobilizaciji te specifičnom treningu mišića. Kasnije se prešlo na kompleksnije vježbe i aktivnosti, s ciljem vraćanja stabilnosti u koljenu i uspostavljanja mišićne kontrole. 

Rehabilitaciju su, navode iz Aqua Meda, provodili dokle god cijeli segment, a i ostatak tijela nije stekao dovoljnu stabilnost i mišićnu kontrolu da može podnijeti kompletno opterećenje težine tijela.

- Nakon odrađene rehabilitacije, moram reći da sam u potpunosti fizički spremna uključiti se u svakodnevicu i ubrzo se vratiti na posao što i smatram ostvarenjem svog primarnog cilja - rekla je pacijentica.

- Ukoliko imate sličan ili općenitih problema sa sustavom za pokretanje, obratite nam se s povjerenjem! - poručio je Aqua Med tim.

- Svojim potencijalnim pacijentima se dodatno želimo približiti na način da ih darujemo fizioterapijskom procjenom ili pregledom fizijatra. Sve što trebaju napraviti je otići na Facebook stranicu Dalmatinskog portala i označiti osobu kojoj bi takav pregled bio potreban - dodali su.


KONTAKT
Aqua Med d.o.o. 
Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 
Marvie Hotel & Health, Peričićeva 1, 21.000 Split 
Mob: 091 211 0218 
Tel: 021 279 844 
Web stranica 
Facebook stranica  
Vaša reakcija na temu