Ništa ne obilježi Uskrs u Splitu kao što to učini miris iz jedne male slastičarnice u Bosanskoj.
Mirisi vanilije, limunove korice i netom pečenog tijesta šire se zrakom i prizivaju prolaznike da se okupe oko jedne od najdugovječnijih blagdanskih tradicija u gradu.
Ispred slastičarnice 'Tradicija' red se neprekidno puni. Nema nervoze, nema negodovanja – svi znaju zašto su tu. Čekaju da u ruke dobiju sirnicu iz Kirigina, mnogima nezaobilazni dio uskrsnog stola. Dijelu Splićana Uskrs bez nje jednostavno nije potpun.
Obitelj Kirigin, čiji su začetnici Bartul i Vinko još 1937. godine započeli ovu slatku priču, kroz desetljeća je prerasla u simbol uskrsne atmosfere. Danas posao vode njihovi sinovi Miro i Dražen, s istom pažnjom i ljubavlju prema zanatu. I bez obzira na godine, tehnologiju i moderne trendove – sirnica iz njihove radionice ostaje vjerna jednostavnosti i okusu djetinjstva.
Zovu je različito – pinca, pogača, uskrsni kruh – ali u Splitu je to sirnica. Nije riječ samo o recepturi, već o osjećaju koji se veže uz nju.
Mnogi kupci sjećaju se kako su ih roditelji vodili u isti red, pred ista vrata, po isto pakiranje. Nema boljeg vremeplova od mirisa koji budi ugodu.
Tradicija nije samo u okusu tijesta i omjeru šećera. Ona živi u tim redovima, u osmijesima prepoznatih lica, u tihim uskrsnim željama koje se razmjenjuju dok se čeka. A sve to stane u jedan zalogaj sirnice – mekan, sladak i pun uspomena.