Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Bratovština svetoga Mihovila već četiri stoljeća pomaže mještanima

Bratovština svetoga Mihovila već četiri stoljeća pomaže mještanima

Mario Lisica je kazao da da bi ova bratovština redovito brojala 50-ak ljudi, a danas ih je upola manje

Bratovština svetoga Mihovila već četiri stoljeća se okuplja svake godine u svibnju, a tako je bilo i ove. Gaštalac Mario Lisica nam je rekao da je bratovština osnovana kada je podignuta crkva sv. Mihovila u Srinjinama, čija je gradnja trajala od 1600. do 1605. godine.

- Bratovština je služila za pomoć jedni drugima, kada bi netko ostao bez glave obitelji preuzimali bi na sebe radove u  vrtovima, voćnjacima, maslinicima, travnjacima... Pomagali bi onim kućama koje nisu imale nikoga u snazi da obavlja poslove od kojih se živjelo - kazao je Lisica.

Iznio je i podatak da bi ova bratovština redovito brojala 50-ak ljudi, a danas ih je upola manje.

- Veseli me, ipak, što se i dalje svake godine netko mlađi priključi, iako danas bratovština ima svega formalnu ulogu održavanja misa i jednogodišnjeg sastanka na kojemu vidimo što se odradilo prošle godine i koji su planovi - dodao je Lisica.

Dodajmo i da je osim našeg sugovornika Lisice gaštalac i Nediljko Aničić, koji je jučer za stolom bio sa svojim unukom, tako da se tradicija nastavlja...

Vaša reakcija na temu