Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash BUDITE OPREZNI Ako se prijavljujete na javni Wi-Fi, izbjegavajte ovih sedam mjesta

BUDITE OPREZNI Ako se prijavljujete na javni Wi-Fi, izbjegavajte ovih sedam mjesta

Često ih koriste hakeri

Javne Wi-Fi mreže postale su sastavni dio svakodnevnog života. Bilo da se nalazite u kafiću, trgovačkom centru, zračnoj luci ili hotelu, često posežete za besplatnim internetom kako biste ostali povezani. Međutim, ova praktičnost dolazi s ozbiljnim sigurnosnim rizicima koji mogu ugroziti vašu privatnost i financijsku sigurnost.

Vaša digitalna sigurnost je u vašim rukama. Budite oprezni, educirajte se o rizicima i uvijek dajte prednost sigurnosti nad praktičnošću kada je riječ o vašim osobnim i financijskim podacima. U digitalnom dobu, oprez nije paranoja - to je nužnost, piše Federal Trade Commission Consumer Advice, a prenosi RTL.

Opasnosti javnih Wi-Fi mreža

Javne Wi-Fi mreže često su nesigurne i nezaštićene, što ih čini lakom metom za hakere i kibernetičke kriminalce. Evo nekoliko ključnih opasnosti s kojima se suočavamo kada se povezujemo na javne Wi-Fi mreže:

Presretanje podataka: Hakeri mogu lako presresti podatke koji se prenose putem nezaštićene Wi-Fi mreže. To uključuje osobne informacije, lozinke, brojeve kreditnih kartica i druge osjetljive podatke.

Man-in-the-middle napadi: Napadači mogu postaviti lažne Wi-Fi pristupne točke koje izgledaju legitimno, ali zapravo služe za presretanje komunikacije između korisnika i interneta.

Malware i virusi: Javne Wi-Fi mreže često su zaražene zlonamjernim softverom koji se može prenijeti na vaš uređaj kada se povežete.

Krađa identiteta: Hakeri mogu ukrasti vaše osobne podatke i koristiti ih za krađu identiteta ili financijske prijevare.

Neovlašteni pristup uređajima: Nesigurne mreže omogućuju hakerima da pristupe vašem uređaju i ukradu podatke ili instaliraju zlonamjerni softver.

Mjesta koja treba izbjegavati za spajanje na Wi-Fi

Iako su javne Wi-Fi mreže općenito rizične, neka mjesta predstavljaju posebno visok rizik za korisnike. Ovo je popis mjesta na kojima biste trebali izbjegavati korištenje javnog Wi-Fi-ja:

Zračne luke: Zbog velikog broja putnika i često slabe sigurnosti, zračne luke su popularna meta za hakere.

Kafići i restorani: Ova mjesta često imaju nezaštićene mreže koje su laka meta za zlonamjerne aktere.

Hoteli: Hotelske Wi-Fi mreže često su slabo zaštićene i mogu biti kompromitirane.

Trgovački centri: Velike, otvorene mreže u trgovačkim centrima privlače hakere zbog velikog broja potencijalnih žrtava.

Javni prijevoz: Wi-Fi u autobusima, vlakovima i podzemnoj željeznici često je nesiguran i lako ga je zlouporabiti.

Knjižnice i obrazovne ustanove: Iako se čine sigurnima, ove institucije često imaju otvorene mreže koje mogu biti ranjive.

Javni parkovi i trgovi: Besplatne Wi-Fi mreže na otvorenom često su nezaštićene i lako dostupne zlonamjernim akterima.

Kako hakeri iskorištavaju javne Wi-Fi mreže?

Hakeri koriste različite tehnike za iskorištavanje ranjivosti javnih Wi-Fi mreža. Jedna od najčešćih metoda je postavljanje lažne pristupne točke, poznate kao 'evil twin' napad. Haker postavlja Wi-Fi mrežu koja izgleda identično legitimnoj mreži, primjerice 'Free Airport Wi-Fi'. Kada se korisnici povežu na ovu lažnu mrežu, sav njihov promet prolazi kroz hakerovu opremu, omogućujući mu da prikuplja osjetljive informacije.

Drugi popularan način je korištenje alata za 'sniffing' ili njuškanje paketa. Ovi alati omogućuju hakerima da pasivno prate sav promet na nezaštićenoj Wi-Fi mreži. Na ovaj način mogu prikupiti lozinke, brojeve kreditnih kartica i druge osjetljive podatke koje korisnici šalju putem mreže.

Zamislite sljedeći scenarij: nalazite se u popularnom kafiću i odlučujete iskoristiti njihov besplatni Wi-Fi za provjeru svog bankovnog računa. Nesvjesni ste da za susjednim stolom sjedi haker koji je postavio lažnu Wi-Fi mrežu s istim imenom kao i legitimna mreža kafića. Povezujete se na tu mrežu, unosite svoje podatke za prijavu u bankovnu aplikaciju, i u tom trenutku haker dobiva pristup vašim financijskim informacijama.

Ovakvi napadi nisu rijetki i mogu imati ozbiljne posljedice za žrtve. U jednom istraživanju, 70 posto ispitanika je izjavilo da koristi javne Wi-Fi mreže za pristup osobnim ili financijskim informacijama, što pokazuje koliko smo ranjivi na ovakve napade.

Kako se zaštititi pri korištenju javnih Wi-Fi mreža?

Iako je najbolje u potpunosti izbjegavati korištenje javnih Wi-Fi mreža za osjetljive aktivnosti, postoje koraci koje možete poduzeti kako biste se zaštitili ako ih morate koristiti:

Koristite VPN: Virtualna privatna mreža (VPN) šifrira vaš internetski promet, čineći ga nečitljivim za potencijalne napadače.

Provjerite autentičnost mreže: Uvijek provjerite točan naziv Wi-Fi mreže kod osoblja ustanove prije povezivanja.

Izbjegavajte osjetljive aktivnosti: Ne pristupajte bankovnim računima, ne obavljajte online kupovinu ili ne šaljite osjetljive podatke putem javnih Wi-Fi mreža.

Koristite HTTPS: Uvijek provjerite koristi li web stranica HTTPS protokol (simboliziran lokotom u adresnoj traci) prije unosa osjetljivih podataka.

Ažurirajte softver: Redovito ažurirajte operativni sustav i aplikacije na svojim uređajima kako biste zatvorili poznate sigurnosne rupe.

Isključite automatsko povezivanje: Onemogućite automatsko povezivanje na Wi-Fi mreže na svojim uređajima.

Vaša reakcija na temu