Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ČOVJEK KOJI ČINI SVIJET BOLJIM Dejan Nemčić: Nismo svjesni koliko sitnice nekome znače, jedna olovka može utjecati na to da dijete u Africi završi školu

ČOVJEK KOJI ČINI SVIJET BOLJIM Dejan Nemčić: Nismo svjesni koliko sitnice nekome znače, jedna olovka može utjecati na to da dijete u Africi završi školu

'Čašica razgovora u Zinfandelu' starta večeras u tom splitskom ugostiteljskom objektu

Postoji li bolji spoj od ukusne spize i dobre ćakule? U Zinfandel food & wine baru znaju da nema i zato su organizirali večeri s pripovjedačima koje otvara Dejan Nemčić, profesor geografije, koji je posljednjih godina u fokusu javnosti zbog projekta 'Uživo sa svih kontinenata'. Kako bi djecu zainteresirao za predmet koji predaje, okupio je predavače i hrvatske iseljenike sa svih strana svijeta koji su učenicima uživo, putem Skypea, držali predavanja o državama i gradovima u kojima žive. Iz ovog hvale vrijednog projekta izašao je i drugi, 'Afrika - možemo zajedno' koji je osmišljen s ciljem unaprjeđenja obrazovanja, izgradnje novih škola te poboljšanja zdravstvenih uvjeta borbom protiv malarije u afričkim zemljama.

Što se krije iza Čašica razgovora u Zinfandelu doznat će se večeras u tom splitskom ugostiteljskom objektu od 19.30 sati, a prije toga donosimo kratki intervju s Dejanom.

- Kao najstariji kontinent i kolijevka civilizacije Afrika u svima nama budi strah od nepoznatog i tajnovitog. No, istovremeno, mnogi od nas žele posjetiti neke afričke zemlje i upoznati njihov način života, a za to nemaju dovoljno hrabrosti i odvažnosti. U sklopu humanitarne udruge 'Možemo zajedno', koja se bavi pomaganjem djeci bez roditelja i djeci u državama trećega svijeta, pokrenuli smo veliki humanitarno-obrazovani projekt 'Afrika - možemo zajedno' za opremanje afričkih škola i prikupljanje donacija za lijekove protiv malarije.

Što će splitska publika imati prilike čuti na predavanju o projektu 'Afrika - možemo zajedno'?

- Publika će imati priliku čuti o humanitarnom projektu koji je postao međunarodno priznat kao jedan od najboljih projekata u kojem djeca i mladi mogu učiti o empatiji, toleranciji i solidarnosti. Projekt je to za koji smo dobili nagradu Ponos Hrvatske 2016. godine, a preko njega su mnogi mladi otišli u Afriku i nakon toga napravili velike promjene u svom životu.

Između ostalih aktivnosti vezanih uz taj projekt, proveli ste mjesec dana u afričkim zemljama i posjetili Tanzaniju, Keniju i Zanzibar. Kakve dojmove nosite od tamo?

- U Africi sam bio već tri puta, a sada se spremam za mjesec dana na četvrti put. Afrika je moj drugi dom nakon Hrvatske. Tamo sam stekao mnoge prijatelje i djecu koja me opet očekuju. Afrika je posebna, i dojmova je toliko za napisati barem nekoliko knjiga. Afrika me naučila da shvatim što je bitno u životu, čemu da se veselim i kako je čovjek najvrjednije na planeti, bez obzira na vjeru, rasu i nacionalnost.

Koliko donacije njima znače, a našoj djeci da se nauče volonterskom radu?

- Jedna olovka u Africi može utjecati na to da dijete završi školu. Nekada nismo svjesni koliko sitnice nekome znače. U zadnjih tri godine skupili smo tone školskog pribora po hrvatskim školama koje su otišle u Afriku i time su tisuće djece u Africi dobile mogućnost i priliku obrazovanja. Zato uvijek kažu da su djeca hrvatskih škola ponos Hrvatske, oni čine razliku, oni rade nevjerojatne stvari koje mijenjaju na bolje živote mnogoj djeci, ne samo u Africi nego i diljem svijeta. Naša djeca diljem hrvatskih škola kroz ovaj projekt uče koliko su zapravo sretni i imaju privilegiju živjeti život u kojem imaju sve potrebno za normalan i dostojanstven život. Izvorne slike koje pokazujem iz Afrike mnoge ostavljaju bez teksta, uvijek nastane tišina i muk. Tada znam da sam došao do njihovih emocija i da počinju razmišljati i promišljati.

Učitelj ste geografije u OŠ Ive Andrića - Sopot u Zagrebu. Zbog svoje velike ljubavi prema geografiji, tijekom godina u školi s djecom provodite brojne projekte koji su postali vrlo popularni, a i međunarodno priznati te predajete o njima svojim kolegama geografima i drugim nastavnicima.

- Posljednjih nekoliko godina pokrenuo sam veliki projekt u sklopu nastave geografije 'Uživo sa svih kontinenata'. U tom projektu okupio sam predavače i hrvatske iseljenike širom svijeta koji učenicima uživo drže predavanja o državama i gradovima u kojima žive, a učenici se uključuju svojim pitanjima i komentarima. Takva inovativna i nova nastava geografije provodi se korištenjem Skype tehnologije i priznata je kao novi oblik učenja geografije u Hrvatskoj i svijetu. Oni hodaju sa Skypeom gradom, pokazuju znamenitosti, penju se na vidikovce, a moji učenici razgovaraju s ljudima na ulici na svim meridijanima svijeta. Do sada smo virtualno proputovali cijeli svijet, i također imali uživo javljanje iz svemira.

Vaša reakcija na temu