Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
CRTICA IZ SPLITSKOG KAFIĆA Izgleda li vam ova novčanica neobično? Trebala bi...

CRTICA IZ SPLITSKOG KAFIĆA Izgleda li vam ova novčanica neobično? Trebala bi...

Konobarici se odmah 'na prvu' činila drugačijom, svjetlijom

Jedan gost splitskog caffe bara Cool Garden platio je piće s novčanicom od 20 kuna. Kako je to običaj u Dalmaciji, ostavio je novac na stolu i otišao. Kada je konobarica uzela novčanicu s likom Josipa Jelačića na jednoj strani i vukovarskog dvorca Eltz na drugoj, bilo joj je nešto neobično. Novčanica joj se odmah 'na prvu' činila drugačijom, svjetlijom.

Pogledala je s godinu izdavanja i uslijedilo je iznenađenje: odlično očuvana novčanica ima datum 31. listopada 1993. godine! Dakle, 26 godina!


- Pa odakle je izvukao ovih 20 kuna iz '93.?! Iz babinog madraca? Stare kasice prasice? - rekao je mladić koji je s konobaricama uspoređivao novčanicu iz 1993. i 2012. godine.

'Proguglali' smo i pronašli zanimljive podatke. Novčanice od 20 kuna koje nose datum izdanja 31. listopada 1993. prestale su biti zakonsko sredstvo plaćanja 1. travnja 2007. Zanimljiva je informacija nedavno objavljena: čak 9 milijuna i 600 tisuća nevažećih novčanica kuna i dalje je u optjecaju. Riječ je o novčanicama od 5, 10, 20, 50, 100 i 200 kuna koje nose datume izdanja 31. listopada 1993. i 15. siječnja 1995. godine.

Sve te nevažeće novčanice mogu se zamijeniti u Hrvatskoj narodnoj banci, ali se definitivno ne smiju koristiti za, recimo, plaćanje pića u kafiću...


Vaša reakcija na temu