Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DALMATINSKA KUŽINA: Artičoki sa bobon i bižon
Dalmatinska kužina Piše: Siniša Vuković

DALMATINSKA KUŽINA: Artičoki sa bobon i bižon

'Maestrochef' Siniša Vuković piše o tradicionalnoj dalmatinskoj spizi

Osnovni uvjeti:

artičoki, bob, biž, voda
maslinovo uje, prezla
luk, petrusimul, papar, sol

E, ovode je vrlo važno jesu posridi antičoki oli artičoki…! Jesu tote kakovi 'umjetniški' čoki – arti čoki! – oli je posridi kakova falšitad…?

Kako god bilo, artičoke ćemo nožon oli brtvulinon pririzat ispod cvita, tako da pari ko jaje, skupjeni volak ol bora ilitiga šiška, ter ćemo bacit ća svo no lišće viška. Kogod jih moči u vodi kvarat od ure, ma dosta jih je dobro proprat pod vodon, tako da artičokiman svaki od listov, svaku od nih usnic na cvitu, prstiman lipo raspečimo, kako bismo vodon sve dobro proprali. Ako su mladi, artičoke nećemo ništa sakatit, a ako su bokun stariji, ondac ćemo nin izrizat vrhe na svakon pešnji…

Pa ćemo jih odložit sa strane. 

A za to vrime nikoliko ćemo očišćenih češjih luka metnut u mikser, čemu ćemo dodat u šaki petrusimula, soli, papra i prezle, ter ćemo u sve to ulit u bićerinu maslinovega uja, pa sve skupa lipo ispaštroćat. 

E, s ton ćemo smjeson sadar punit nidra meju lebriman artičoka, gurajuć kažiprston matrejal da svudar bude jednako. Tako ćemo učinit sa sviman artičokiman. 

Pa ćemo u široku teću ulit prst maslinovega uja, u to iskrenut očišćeni mladi bob i biž, dodat jošćec pinkicu soli i papra, pa ćemo posložit glavice artičokih, tako da gledadu prama gori. Ako je bob pinkicu uteka, ako je stariji, obrubit ćemo nojton sa zrna nu kožicu, da spiza ne pocrni i da bude mekja i guštožija. I ondac ćemo zalit vodon, toliko da artičoki jedva oplividu.

Upalit ćemo oganj na žeštoko, a kad uzavre, smanjit ćemo, normalno, napolak, pa pustit da tako tihula jednu tri kvarta od ure, do uru, već naprama ten je nan verdura i zrnje mlado, oli je deboto išlo uprdeč. Kad se sve smekša, kad se šug ugusti – gotovo je…

P. S. Kogod jema običaj u smjesu ča se meje u mikseru, i kojon se punidu lebra ol artičokih, mećat i ismečena tvrdo kuhana jaja. Šekondi gušti. Ja tako nisan čini, ča ne znači da nećete i vi. 

Vaša reakcija na temu