Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DALMATINSKA KUŽINA: Brujet ol žab i anguj
Dalmatinska kužina Piše: Siniša Vuković

DALMATINSKA KUŽINA: Brujet ol žab i anguj

'Maestrochef' Siniša Vuković piše o tradicionalnoj dalmatinskoj spizi

Osnovni uvjeti: 

žabe, anguje, kapula, luk, petrusimul
maslinovo uje, sol, pomidori, peperončino
bilo vino, kvasina, slalka mlivena paprika

Spominjen se kako je nono, dokle san jošćec bi dite, govori kako je u gustirnu bi pusti jednu anguju. Da čisti vodu, kako ne bi mora mećat japanj. Nikad je nismo vidili, nikad je nismo izvadili, voda se ni usmrdila; voda je i daje u gustirni, a ja ne znan je anguja brž i jošćec na dundaru… Anguje, koliko ja znan, mi doma jili nismo.

E, ali jidu se anguje, i žabe, po cilon Dalmaciji di jema slalke vode, di su vruje, di se rika miša sa moren. U Neretvi je brujet ol žab i anguj no ča je namin na Braču vitalac, u Sinju arambašići, a na Visu pogaca. Za učinit vi brujet najprvo će se na maslinoven uju zažutit na škaje iskrižana kapula, na koju će se do malo bacit kigod češaj luka i sol. Pokle je kapula svehla zalit ćemo je s kojingod ispaštroćanin pomidoron i petrusimulon, pa sadar i to vaja pinku molat da prokuha. Ulit ćemo i u žmulu vode, izmrvit kigod peperončino, pa složit anguje. Ako su veće, narizat ćemo jih nakomade, 'na zvona', oli ćemo jih samo zasić na nikoliko mistih po dužini, bez da nin prisičemo haz. Oblit ćemo jih i bilin vinon. Brujet se ne miša, vengo se protrese tećon.

Neka to tako tuntenja kvarat od ure, a ondac ćemo uvalit i žabe, dolit jošćec pinku vina, na zlici slalke mlivene paprike i kugod kapju kvasine. I daje ćemo kuhat dokle se sve ne prožme i zagusti, a svo meso lipo se ne smekša.


Vaša reakcija na temu