Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DALMATINSKA KUŽINA: Butarga na gradelan
Dalmatinska kužina Piše: Siniša Vuković

DALMATINSKA KUŽINA: Butarga na gradelan

'Maestrochef' Siniša Vuković piše o tradicionalnoj dalmatinskoj spizi

Osnovni uvjeti:

butarga
maslinovo uje
sol, papar

Vada riba bude velika, tako da i komad butarge bude ka – polplat ol postola! Najboje je da je to kakov veli gof oli zubatac…

Pa ćemo butargu lipo oblit maslinovin ujen i složit na vrile gradele. Neka žerava ne bude slaba, jerbo iz butarge puno cidi voda – navlaš ondac ako nan je digod pukla – pa ta voda gasi žeravu. Već naprama ten kolika je butarga, ovisi koliko vrimena ćemo je peć na svakon bandi. Ako je veća, dva tri puta obrnut ćemo je na svaku bandu, pogotovo ako je žerava žeštoka (da nan ne izgori). 

A kad je butarga pečena, tek ondac ćemo je posut soljon i papron, pa ćemo je jopeta oblit i su pinku maslinovega uja. Jist ćemo je, kako spada, uz kakovo kuhano povrće.


Vaša reakcija na temu