Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DALMATINSKA KUŽINA: Dagnje pohovane u pulenti
Dalmatinska kužina Piše: Siniša Vuković

DALMATINSKA KUŽINA: Dagnje pohovane u pulenti

'Maestrochef' Siniša Vuković piše o tradicionalnoj dalmatinskoj spizi

Osnovni uvjeti: 
dagnje, sol, pulenta
suncokretovo uje, jaja

Lipe velike dagnje iskrenut ćemo u kakovu teću, metnut na oganj, pa jih pustit da one pustidu more: da se otvoridu na pari. Je pasalo jednu pe-šest minutih, tu kakovu teću skalat ćemo sa ognja, izlit more ča su ga škojke ispišale, i molat da se sve ohladi.

Ondac ćemo, jedno po jedno, vadit srce iz dagnjih: ali tako da ćemo škojku zaklopit u livon ruci, pa s onon desnon izgulit ne brke. Sva srca metnut ćemo u kakov pijat. A u drugi duboki pijat istuć ćemo jaja s pinkicu soli u sebi, pa ćemo u to jaje usupat srca ol dagnjih. Nasupana srca sadar ćemo pripomistit u treći pijat sa pulenton, di ćemo jih dobro izmejat i prišaltat u četvrti pijat. 

E sad, u pršuri ćemo navisit suncekrotovo uje, pa kad se užešći u nje ćemo iskrićat u pulentu umejana srca ol dagnjih. Neka se lipo frigadu minut dva na žeštoko, a ondac ćemo jih obrnut na drugu bandu. Pokle su se zahrustulala, srca ćemo izvadit na peti pijat sa faculeton ol karte na sebi, da faculet ušeka u se višak uja iz friganje. 

Vaša reakcija na temu