Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DALMATINSKA KUŽINA: Lazanjada ol muflona s pečurvan
Dalmatinska kužina Piše: Siniša Vuković

DALMATINSKA KUŽINA: Lazanjada ol muflona s pečurvan

'Maestrochef' Siniša Vuković piše o tradicionalnoj dalmatinskoj spizi

Osnovni uvjeti: 

pupa ol muflona, mast, pančeta

kapula, mlada kapulica, luk, poriluk

mrkva, peperončino, koren selena, sol, javor

petrusimul, suhe slive i brusnice, maslinovo uje

mermelada ol višanj, kaduja, rusmarin, pečurve

kvasina, bilo vino, crno vino, prošek

Muflon baš i ni beštija ča se svakega dneva more nać doma u pijatu; ma, ako si dobar s kingod lovcon oli ti je kigod likar prijatej, ondac je sve moguće. U nas na Braču dognali su muflone otrag nikoliko godin, pa su se raskotili namo niza stranu i u nin velin buškiman šoto ol Vidove gore. 

I, sadar, pokle nan je pod ruke doša komad mesa ol te divje ovce, muflona, lipo ćemo ga iskrižat na koske - nako, da budedu ko orih - pa ćemo te komade metnut u teću zajedno s kapulon i lukon iskrižanin na škaje, mladon kapulicon, su dvi grančice rusmarina i dva lista javora, ter ćemo to sve skupa zalit sa kvasinon i razvodnjenin crnin vinon. Neka tako prinoći u frižideru. 

Pa ćemo ondac te komede mesa sutra izvadit na krpu, dobro jih rašušit, rusmarin i javor bacit ćemo ća, a no drugo povrće procidit ćemo u pašabrodu: sačuvajuć sebice i povrće i marinadu. E, pa ćemo napodan kakove teće raskravit na zlici masti i na ton raskravjenon masti popeć ćemo na koskice iskrižanu pančetu. Je pasalo minut-dva, u teću ćemo ondac uvalit kapulu, kapulicu i luk iz marinade, na kolobare iskrižani poriluk i jošćec mlade kapulice, ka i usitno iskrižani petrusimul, ča ćemo ondac daje šufigavat niko vrime dokle ne svehne. Pokle se je počelo lipit, a pančeta šušit, iskrenut ćemo u to meso ol muflona i stalno ga vrtejat dokle se lipo ne ispiša, ne rašuši i najposli se ne zacmari. Oće se vrimena za to. Pa ćemo sve skupa oblit sa žmulon bilega vina i marinadon, ter molat da tihula ispotiha.

Neka sal to tako počije nalagahno se kuhajuć jednu pe-šest minutih, nakon čega ćemo dolit jošćec bilega i crnega vina. Dodat ćemo i na koskice iskrižane dvi mrkve i dobar komad korena ol selena, nikoliko suhih sliv i po šake ošušenih brusnic, dvi zlice mermelade ol višanj, kigod list kaduje, po zlice soli i dva-tri izmrvjena peperončina. Sve ćemo dobro drvenjačon izburtit i molat da tuntenja kolo uru vrimena, oblivajuć šug malo crnin, malo bilin vinon, malo marinadon…

Pokle je pasalo toko vrimena da se meso muflona deventalo u mekje, zalit ćemo teću sa prošekon i dodat ćemo u pršuri na maslinoven uju pinku pofrigane friške pečurve (moredu bit šampinjoni, vrganji, bukovače oli rujnice ako nin je štajun…), pa kal šug zagusti nakon ča je ižvampila voda ča će je jošćec pustit pečurve, lipo ćemo š njin oblit iskuhane lazanje.

Vaša reakcija na temu