Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DALMATINSKA KUŽINA: Pinetada ol hubotnice
Dalmatinska kužina Piše: Siniša Vuković

DALMATINSKA KUŽINA: Pinetada ol hubotnice

'Maestrochef' Siniša Vuković piše o tradicionalnoj dalmatinskoj spizi

Kako spada, hubotnica je bila u ledu kigod dan. Pa kal je olpustila metnut ćemo je kuhat u uzavrenu vodu, da se iskuha dopolak, oli bokun boje. Pokle smo je izvadili i ocidili, iskrižat ćemo je na komadiće, ko no kal je gremo parićavat na salatu.

Sadar ćemo na maslinoven uju u kakovon teći, najboje u lopiži, šufigat kapulu iskrižanu na škaje. Prama kraju žućenja ćemo je bokun posolit, da pusti vodu, pa ćemo ondac do minuta, kal kapula svehne, iskrenut u nje u terinici iskrižanih pomidorih oli pelatih. Dodat ćemo u to i komade hubotnice. Neka se lipo šufigaje sve skupa, privrćat ćemo drvenjačon mišat ne pristajuć, pa ćemo po ten iskrenut iskrižani luk i petrusimul, papar, peperončino, dva lista javora i pinku izmrvjenega mravinca i grančicu rusmarina. Obrnut ćemo to jopeta dva-tri puta, pa ćemo oblit bilin vinon i juhon ol ribe oli ol rakov. Neka dobro oplivi. I neka tako daje kuha kojih tri kvarta do uru vrimena ispotiha, dokle se sve lipo ne prožme. Kako zafali, nadolivat ćemo bilin vinon i juhon.

Prin vengo ča sve to skupa svrši, u posoljenon vodi u drugon teći iskuhat ćemo pinete dopolak, pa ćemo jih ondac šupijačon vadit i mećat u hubotnicu. Dolit ćemo i malo te vode, pa pustit dokle nan šug ol hubotnice s pinetan ne dobije potribnu gustoću, nako, ni puno rilko ni puno gusto.

Na kraju po spizi moremo iskrenut jošćec pinkicu iskrižanega friškega petrusimula. 

Vaša reakcija na temu