Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DALMATINSKA KUŽINA Bila buzara ol škanpih
Dalmatinska kužina Piše: Siniša Vuković

DALMATINSKA KUŽINA Bila buzara ol škanpih

'Maestrochef' Siniša Vuković piše o tradicionalnoj dalmatinskoj spizi

Osnovni uvjeti:

škanpe, maslinovo uje
luk, petrusimul, sol, papar
bilo vino, juha ol kongih

Za napravit pravu delikatesu ol škanpih potriba je – ni po ure vrimena! 

Prvo, na maslinoven uju šufigat ćemo punu šaku iskrižanega luka, pa kal je luk dobro zavonja po kužini prosut ćemo po njemu petrusimul, isto narizan usitno. Jesmo to obrnuli drvenjačon dva-tri puta, uvalit ćemo i škanpe, posolit jih pa daje šufigavat skupa s lukon i petrusimulon niko vrime, nakon čega ćemo u teću ulit žmul bilega vina i posut pinkicu su papron. To će tihulat tako pe-šest minutih, a ondac ćemo nastavjat dolivat juhu ol kongih jošćec kojih pe-šest minutih i – finito.

Ve škanpe moremo jist i vako, ćućajuć jih i trveć jih prstiman, a more se iskuhat i u šaki kakove pašte pa je polit so von buzaron.

Vaša reakcija na temu