Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dalmatinski pas na kovanicama dobio boju
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Dalmatinski pas na kovanicama dobio boju

Zlatnici pripadaju kategoriji investicijskog zlata te su izrađeni od zlata čistoće 999,9/1000, dok je srebrnjak otkovan u srebru čistoće 999/1000

Krajem 2021. godine, Hrvatska narodna banka izdala je a Hrvatska kovnica novca otkovala zlatnike i srebrnjake s motivom dalmatinskog psa. U nastavku serije Dalmatinski pas pojavljuje se - u boji!

Hrvatska kovnica novca prvi puta kuje novac u boji 

Hrvatska kovnica novca prvi puta u povijesti otkovala je kovanice u boji: zlatnik od jedne unce zlata i srebrnjak od pet unci srebra. Serija je zaokružena zlatnikom od jedne četvrtine unce zlata te tako kompletnu seriju 'Dalmatinski pas' čine ukupno četiri zlatnika i dva srebrnjaka.

Kako zapravo nastaju obojene kovanice?

Nakon što se kovanice otkuju i prođu proces kontrole kvalitete, pristupa se procesu bojanja. Za bojanje se koristi poseban pisač visoke rezolucije, velike korisne površine printa, što omogućuje bojanje velikih serija te različitih vrsta površina bojanih predmeta.

Obojeni zlatnik i srebrnjak izdaju se u vrlo ograničenim serijama; zlatnik dolazi u seriji u svega 101 komad, a srebrnjak u 500 komada, dok je zlatnik od četvrtine unce zlata dostupan u seriji od 2000 komada.

Zlatnici pripadaju kategoriji investicijskog zlata te su izrađeni od zlata čistoće 999,9/1000, dok je srebrnjak otkovan u srebru čistoće 999/1000. 

Ove specijalne obojane kovanice zaslužile su i posebnu ambalažu te su našle svoje mjesto u kutijama koje su dizajnirali autori Design Bureaua Izvorka Jurić. DBIJ je studio koji je već ranije za Hrvatsku kovnicu novca osmislio dizajn kutija koje su osvojile više nagrada na Pentawardsu, prestižnom natjecanju u dizajnu ambalaže. Same kovanice su upakirane u kapsule a prati ih pripadajući certifikat kojeg svojim potpisom ovjerava guverner Hrvatske narodne banke.               Zlatnik Dalmatinski pas 1 unca obojen / Srebrnjak Dalmatinski pas 5 unci obojen / Zlatnik Dalmatinski pas ¼ unce

         


        Zlatnik Dalmatinski pas 1 unca obojen / Srebrnjak Dalmatinski pas 5 unci obojen

                                                           

       Obojeni zlatnik i srebrnjak Dalmatinski pas 

Vudrag ne krije oduševljenje dalmatinerom u boji

Dizajn svake kovanice započinje s autorovom idejom. Tako je naš mladi kipar Nikola Vudrag, sada već svjetska zvijezda, u idejno rješenje pretočio prepoznatljive značajke ove pasmine ali i dijelove zemljopisne karte Republike Hrvatske. Mrlje karakteristične za dalmatinskog psa predstavljaju poznate hrvatske otoke, a reljefno je prikazan i dio kopna, s morskim valovima u pozadini. 

- Nakon inicijative o obojenoj kovanici koju je kovnica predložila veselilo me da se radi o mom dalmatineru. To je prva kovanica u Hrvatskoj za koju znam da je uz reljef dodan specijalan tip boje, koji savršeno odgovara nijansama dalmatinera. Tehnička izvedba koju je kovnica uspjela izvesti na toliko sitnom modelu je impresivna, jer ne samo da se radi o zakonitostima kovanja, s konveksnim i konkavnim plohama, već je i nova dimenzija 'boje' uključena kao dodatna vrijednost - rekao je Nikola.

Bojanje srebrnjaka

Autor kovanice kipar Nikola Vudrag / Modeli za kampanju

Uskoro stiže euro, kovanice kune ostaju trajna (i tražena) uspomena

S obzirom na to da će uskoro službena hrvatska valuta postati euro, ove su prigodne kovanice jedno od posljednjih izdanja s apoenima hrvatske kune. Osim što više neće biti ni optjecajnih, a niti zlatnih ni srebrnih kuna, poseban je značaj ovih serija upravo njihov limitirana serija. Prve tri kovanice izazvale su veliko zanimanje na međunarodnoj numizmatičkoj sceni te se očekuje još veći interes za nova izdanja. Stoga ne propustite na vrijeme osigurati svoje primjerke zlatnika i srebrnjaka putem web trgovine Hrvatske kovnice novca te kod prodajnih partnera.


Fotografije: Branimir Kralj, Iva Komesar

Vaša reakcija na temu