Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay DANAS JE PRVI DAN LJETA Sunce je na vrhuncu snage

DANAS JE PRVI DAN LJETA Sunce je na vrhuncu snage

Vrijeme je jake energije

Danas je najkraća noć i najduži dan, ljetni je solsticij, suncostaj i prvi je dan ljeta. Sunce izlazi već u 5.06 sati, a zalazi u 20.49. Astronomski ljeto započinje u 5.21 sati prema ljetnom računanju vremena, piše Glas Istre.

Kada je čovjek bio povezaniji s prirodom nego li je to danas, dani oko solsticija bili su najvažniji u godini kada se slavila snaga sunca. Ovaj dan u mnogim kulturama imao je najveći duhovni i obredni značaj pa su mnogi hramovi i megaltske građevine bile napravljene upravo tako da pri izlasku sunca na solsticij zrake obasjavaju točno određene dijelove hrama, a svećenici i svećenice izvodili bi obrede u čast Sunca.

Danas je najpoznatiji takav susret kraj Stonehengea. Tisuće ljudi okupe se svake godine između 20. i 21. lipnja u tom kompleksu monolita na jugu Velike Britanije koji je povezan s keltskom kulturom. No, ne zaboravimo da i u Istri postoji slična građevina ali se puno manje promovira. Mali Sveti Anđeo jedini je kameni krug megalita, u stvari polukrug dosad poznat na teritoriju Hrvatske, a nosi ime po brdu na kojem se nalazi. Nastao je negdje oko 2000-1000 godina pr. Kr.

Za ljetnog suncostaja energija je na najjače, sunce prži. Kako piše portal Atma solsticij obično donosi iscjeljujuće i skladne energije, ali se ove godine zbivaju kozmički događaji koji će pojačati ono što osjećamo. Neposredno prije Solsticija Jupiter kreće retrogradno i možda ćemo se propitivati kakva je naša perspektiva iz koje gledamo svijet.

Ulaskom Sunca u znak Raka, upravo danas, sunce je na vrhuncu snage, a pošto smo mi neizostavni dio svemira ta energija snage i moći Sunca prelijeva se u nas i našu svijest. Ako se na dan solsticija povežemo sa Suncem možemo ojačati svoj sjaj i količinu svjetlosti i svijesti unutar sebe, piše Atma.

Vaša reakcija na temu