Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dane klasične gitare u utorak otvara veliki Petrit Ceku
Kultura Piše: Dalmatinski portal

Dane klasične gitare u utorak otvara veliki Petrit Ceku

Poslastica za ljubitelje vrhunske glazbe

Dvanaeste Dane klasične gitare koji će trajati do 5. studenog, ovog utorka u 20 sati u Hrvatskom domu Split otvara slavni Petrit Ceku s Triom Elogio. Proslavljeni gitarist pripremio je, sa svojim kolegama Tomislavom Vukšićem i Pedrom Ribeirom Rodriguesom, kompozicije u jedinstvenom aranžmanu.

'To su skladbe koje imaju višeglasje i virtuoznost koja je nemoćna na jednoj gitari. Na kraju koncerta, izvodimo Schubertova Četiri Impromptua, što nam je najveće zadovoljstvo svirati i apsolutno u svim mjestima gdje smo svirali to publika cijeni', rekao je Ceku.

Tijekom međunarodnog festivala, koji je proteklim izdanjima stekao kultni status u regiji, dva koncerta će se održati u Hrvatskom domu Split, po jedan u Domu kulture Zvonimir Solin i splitskoj Staroj gradskoj vijećnici te crkvi sv. Križa u Varošu.

'Osim otvaranja i zatvaranja festivala, odnosno nastupa Tria Elogio i Ane Vidović, svi ostali koncerti su besplatni jer želimo, kao i svake godine, privući novu publiku sa željom da ljubav prema gitari i glazbi općenito prenesemo i na nove generacije', rekao je direktor i osnivač festivala, Josip Dragnić.

A publika će zaista imati što čuti i vidjeti! Od originalnih gitara iz 19. stoljeća, koje će oživjeti talijanski duo Early guitar, preko virtuoznih interpretacija melodija Portugala i zapadne Španjolske kvarteta Concordis, do zavodljivih taktova flamenca u izvedbi Carlos Piñana flamenco tria.

Minulih jedanaest izdanja, s više od pedeset koncerata i sedam tisuća posjetitelja, najbolja su pozivnica, a u suradnji sa splitskim Sveučilištem, učenici i studenti gitare imat će priliku pohađati majstorske radionice Petrita Cekua i Ane Vidović u Sveučilišnoj knjižnici te Umjetničkoj akademiji na Visokoj.

Detalje programa možete pronaći na službenoj stranici festivala, a ulaznice za prvu večer i koncert Tria Elogio na ovoj poveznici.

Vaša reakcija na temu