Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dani Dioklecijana: Split se vratio u rimsko doba, pogledajte fotogaleriju

Dani Dioklecijana: Split se vratio u rimsko doba, pogledajte fotogaleriju

Prvi dan manifestacije koju su svi ishvalili je završen večerom u Podrumima

Svečanom povorkom Dioklecijanove legije na čelu sa carem Dioklecijanom i caricom Priskom u rimskim zaprežnim kolima počela je gradska manifestacija 'Dani Dioklecijana'. U ulozi Dioklecijana i njegove Priske ove godine našli su se glumac Robert Kurbaša i pjevačica Severina. Povorka je preko Rive, Marmontove i Zlatnih vrata stigla na Peristil gdje je manifestacija svečano otvorena.


- Ponosna sam što sam rođena u ovom gradu. Želim da osim kruha i igara, u ovom gradu imamo i dobrih vladara, te da ovdje vlada samo ljubav - poslala je poruku carica Severina, a za dobrobit žena zaželjela je i 'lipih vešta i postola na rasprodaji'.


Narodu se obratio car Dioklecijan, a mnoštvo je uživalo u programu otvaranja u kojem su sudjelovali rimski vojnici, pretorijanci, gutači vatre i akrobati, gladijatori te atraktivne plesačice.


Ivo Pažanin član je Dioklecijanove legije šestu godinu te toliko i sudjeluje u ovim posebnim danima za grad Split.

- Moja večerašnja uloga je bila biti gladijator koji se u ringu bori za svoju slobodu. U toj borbi nema pravila, važno je preživjeti, što večeras nažalost nisam uspio jer sam dobio palac put dolje od cara Dioklecijana - kazao je Ivo koji nam je otkrio tajnu kako postati pravi gladijator.

- Prilikom izbora osim izgleda gleda se i motorika, a za postati gladijator u današnje vrijeme potrebno je vježbanje u teretani.

Nakon svečanog otvaranja uslijedila je tradicionalna rimska večera u Podrumima pod krilaticom 'Što su jeli stari Splićani?'. U carskoj gozbi uživali su brojni okupljeni odjenuti u prigodne tunike i toge. Posjetitelji su okusili stare rimske delicije u Dioklecijanovim podrumima, a među njima i Andro Krstulović Opara.


- Večeras smo se prigodno odjenuli i zajedno sam sa svojim najmlađim dijelom obitelji stigao na manifestaciju koja je iz godine u godinu hvale vrijedna. U ovom slučaju kvaliteta se ne mjeri kvantitetom, ali moram priznati kako je sve veći broj zainteresiranih za Dane Dioklecijana. Drago mi je vidjeti da smo spojili umjetnost i našu povijesnu baštinu i da to sve organiziraju i osmišljavaju naši ljudi i naši legionari te s ponosom mogu kazati da Split ima jednu ovakvu manifestaciju.


Sreli smo i pjevačicu grupe Magazin Andreu Šušnjaru, koja nam je otkrila da se ne bi bunila da i nju pozovu da utjelovi lik Priske.

- Nisam skupila hrabrosti da se večeras odjenem u togu, ali kada bi me pozvali da budem carica, to bi bilo već nešto drugo. Večeras sam se osjećala prekrasno u svom gradu, sviđa mi se ovaj šušur, kao i povijest koja je oživjela našim ulicama.

Što su jeli stari Splićani otkrila nam je nutricionistica Olja Martinić.

- Večera u podrumima zamišljena je da se splitski ugostitelji potrude napraviti kopiju onoga što se jelo u tom dobu. Ta hrana svakako je bila pripremana uz neizostavni dio dodataka kao što je aromatično bilje. Koristile su se smokve, rogač, namaz od slanutka te se jako osjećao miris začina. Večeras se na meniju našla Dioklecijanova marinada, rimski afrodizijak, Dioklecijanova palačinka, pečeni odojak s medom, kokoš na numidijski način, humus sa slanim srdelama, pohani kokošji bataci u umaku od crvenog vina i meda, gulaš po Terenciju, kolač od smokve, Dioklecijanov kolač, te brojni drugi specijaliteti.

Direktorica turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić smatra da je odlično što je manifestacija održana u podsezoni.

- Namjerno smo ove godine vremenski locirali Dane Dioklecijana u rujan kako bismo gostima koji sada dolaze u naš grad priuštili zadovoljstvo za novac koji oni troše. Neka probaju hranu koja se jela u doba Dioklecijana i neka zaista obiđu sve naše trgove i ulice koji su oživljeni u vrijeme antike.

Splitsko-dalmatinski dožupan Ante Šošić smatra da je ova manifestacija kulminacija odlične sezone u gradu i županiji.

- Jedna smo od najpoželjnijih turističkih destinacija, a tome svjedoče i brojke. Ove godine u županiji očekujemo 16 milijuna noćenja, a mi ćemo i dalje kao županija ulagati u infrastrukturu u obogaćivanju ponude, ali i pomoći svima onima koji se žele baviti turizmom i drugim vrstama poduzetništva - kazao je dožupan.

Vaša reakcija na temu