Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DANI KLASIČNE GITARE Josip Dragnić: Bez ustručavanja može se reći da je ovo najbogatiji i najkvalitetniji gitaristički koncertni program ove godine u Hrvatskoj, a i šire!

DANI KLASIČNE GITARE Josip Dragnić: Bez ustručavanja može se reći da je ovo najbogatiji i najkvalitetniji gitaristički koncertni program ove godine u Hrvatskoj, a i šire!

Ponajbolji svjetski virtuozi stižu u Split i Solin

Sljedeći tjedan, od 2. do 6. studenog, u Splitu i Solinu održat će se deveto izdanje međunarodnog festivala Dani klasične gitare. Festival je to koji kontinuirano, već osam godina ispunjava jesensku prazninu na splitskoj glazbenoj sceni, koja je i očekivana za razdoblje nakon naporne sezone i velikog broja ljetnih događanja. Ni prošla pandemijska, za izvedbene umjetnosti izrazito teška godina nije bila iznimka. Podsjetimo, osmo izdanje Dana klasične gitare održalo se u studenom prošle godine u punom opsegu i uz međunarodne goste i to kao jedini kulturni događaj u Dalmaciji u tom razdoblju dok je novi, zimski 'lockdown' kucao na vrata. O tome što nas očekuje na ovogodišnjem izdanju festivala popričali smo s osnivačem i direktorom Dana klasične gitare Josipom Dragnićem.

Najavljujete izrazito kvalitetan I bogat program ovogodišnjeg Festivala. Možete li nam ukratko najaviti što nas to očekuje kroz pet dana festivala Dani klasične gitare?

- Ove godine očekuje nas pet vrhunskih koncerata te dvije majstorske radionice. Listu izvođača predvodi vodeća španjolska gitaristička zvijezda mlađe generacije Rafael Aguirre koji svojim izvedbama klasične, flamenco i moderne glazbe oduševljava slušatelje diljem svijeta. Ovaj koncert u Splitu bit će njegov prvi nastup u Hrvatskoj, a predstavit će se programom koji sadrži najpoznatija djela španjolske klasične i flamenco literature. Petrit Ceku, naš hrvatski i na međunarodnoj sceni priznati virtuoz je na festivalu DKG već dvaput nastupao kao solist i još dvaput kao član komornih sastava. Ove godine se vraća u Split s programom lirskog karaktera koji je posvećen prošle godine preminulom i neprežaljenom Goranu Listešu. Svoje prve nastupe u Hrvatskoj, i to u Splitu i Solinu, imat će i renomirani španjolski gitaristi Francisco Bernier i Antonio Duro koji će kao Seville guitar duo izvesti atraktivan program s djelima skladatelja iz raznih dijelova svijeta s naglaskom na skladatelje španjolskog kulturnog naslijeđa.  Za kraj festivala nas čeka glazbena poslastica posvećena argentinskom geniju, izumitelju stila 'Tango Nuevo', Astoru Piazzolli čija se 100. obljetnica rođenja obilježava upravo ove godine. Trenutno vodeći svjetski duo bandoneon/gitara, talijanski majstori Giampaolo Bandini i Cesare Chiacchiaretta, izvest će najpoznatije Piazzolline skladbe u obradi za ova dva, za izvođenje argentinskog tanga nezaobilazna instrumenta. Četiri koncerta će se održati u koncertnoj dvorani Hrvatski dom u Splitu, a jedan u Domu kulture Zvonimir u Solinu. Bez ustručavanja može se reći da je ovo najbogatiji i najkvalitetniji gitaristički koncertni program ove godine u Hrvatskoj, a i šire.



I u pandemijskoj godini Festival se održao u punom opsegu. Mnogi organizatori glazbenih događanja su čak i više strahovali od postpandemijske godine. Kako ste se vi snašli i koji su vam izvori financiranja?

- Praktički od samih početaka prepoznata je kvaliteta i festival uživa financijsku potporu Grada Splita, Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i TZ grada Splita. Tu se radi o iznosima koji se svake godine kreću otprilike u istim okvirima što je posljedica ograničenog budžeta i malog postotka proračuna koji se na lokalnoj i državnoj razini izdvaja za nezavisnu kulturu. Tek u prošloj, pandemijskoj godini sredstva su bila nešto smanjena. Međutim, kada se zatvore jedna otvore se druga vrata ili barem neki prozor. Tako smo krenuli u potragu za alternativnim izvorima financiranja, pa je već drugu godinu za redom jedan od partnera festivala Talijanski institut za kulturu i Počasni konzulat Republike Italije u Splitu na čelu s gospođom Majom Medić. Iz programa ovogodišnjeg festivala vidite da imamo dva koncerta španjolskih umjetnika što je posljedica nove i, nadam se, dugoročne suradnje sa Španjolskim veleposlanstvom u Hrvatskoj i Španjolskom agencijom AC/E koja nam je na osnovu prijave na natječaj za financiranje gostovanja španjolskih umjetnika u inozemstvu također odobrila određenu potporu koja nam olakšava dovođenje renomiranih gostiju iz zemlje kolijevke gitare. Međutim, više od same financijske potpore koja nam je omogućila da ponudimo ovako kvalitetan program, raduje me što su spomenute, bilo međunarodne bilo državne institucije, prepoznale programsku kvalitetu, kao i odgovornost i predanost s kojima pristupamo organizaciji ovog festivala. Usto, prošlogodišnje, pandemijsko izdanje festivala na kojem je uživo moglo prisustvovati jako malo publike, nagnalo nas je da više uložimo u online emitiranje i promociju festivala. Tako danas na festivalskom YouTube kanalu imamo više od sto tisuća pregleda video snimki s prijašnjih izdanja, što za klasičnu glazbu nije zanemariva brojka, i to uglavnom publike iz SAD-a i Japana što predstavlja značajnu promociju ovog festivala i grada Splita.



Spomenuli ste koncertnu dvoranu Hrvatski dom u kojoj će se održati većina koncerata. Kako otvaranje te dvorane utjecalo na definiranje programa ovogodišnjeg festival i što uopće za Vas osobno znači činjenica da je Split konačno dobio koncertnu dvoranu?

- Vrhunski uvjeti koje pruža koncertna dvorana Hrvatski dom je također jedan od razloga ovako kvalitetnog programa ovogodišnjeg festivala. Naime, radi se o dvorani koja je svojom akustikom i kapacitetom idealna za gitarističke koncerte i kao takva pripada samom vrhu europske, pa usudio bih se reći i svjetske koncertne infrastrukture. Smatram da ako imamo takve uvjete, onda publici trebamo ponuditi i vrhunske izvođače. S druge strane, sada osim ljepote našega grada i ugodne klime, imamo još jedan “mamac” - dvoranu u koju će svaki vrhunski svjetski umjetnik poželjeti doći svirati. Mislim da ne treba više posebno napominjati koliku važnost za cjelokupnu glazbenu scenu grada Splita ima konačno otvaranje prave profesionalne koncertne dvorane koju smo čekali desetljećima. Meni kao glazbeniku je užitak u njoj svirati, a kao organizatoru glazbenih događanja postojanje koncertne dvorane i efikasnog  tima koji njom upravlja, lišava me mnogih neizvjesnosti i bavljenja  organizacijskim sitnicama koje oduzimaju veliku količinu energije, živaca i vremena. 

Iduća godina je jubilarna. Bavite li se već planovima za deseto izdanje, možete li nam već nešto nagovijestiti vezano za tu obljetnicu?

- Pa neke skice i dogovori oko izvođača i programa već postoje. Naravno, njima ćemo se posvetiti nakon što prođe deveto izdanje festivala i njegova evaluacija. Ono što već sada mogu najaviti je da će festival Dani klasične gitare povodom desete obljetnice nastojati dati značajan doprinos obogaćivanju hrvatske gitarističke literature. U tom smislu pred nama je dosta posla, ali na osnovu dosadašnjeg  iskustva, vjerujem da ćemo upornošću i odgovornim radom uspjeti ostvariti zacrtano i za deseto izdanje festivala ponuditi program koji će još više odjeknuti na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Što biste za kraj poručili Splićanima i Solinjanima, odnosno potencijalnoj publici?

- Poručio bih građanima, onima koji su ljubitelji glazbene umjetnosti i onima koji će to tek postati, da svakako dođu na neke od koncerata ovogodišnjih Dana klasične gitare jer se uistinu radi o umjetnicima najviše svjetske razine na čije izvedbe nitko ne može ostati ravnodušan. Misija festivala je približiti gitaru svima, tako da smo u skladu s time pripremili popularne cijene ulaznica s dodatnim popustima za učenike, studente, umirovljenike i nezaposlene. Ulaznice se mogu nabaviti u sustavu adriaticket, online i na prodajnim mjestima, te sat vremena prije svakog koncerta u Hrvatskom domu. Svi detalji o izvođačima i programu mogu se naći na festivalskoj Facebook i web stranici www.danigitare.com.


Vaša reakcija na temu