Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DANI SATIRE Splićanka Katarina Romac dobila nagradu za najbolju mladu glumicu

DANI SATIRE Splićanka Katarina Romac dobila nagradu za najbolju mladu glumicu

Dobila ju je za naslovnu ulogu lika Katarine u 'Kroćenju goropadnice' Williama Shakespearea

Katarina Romac osvojila je nagradu Sabrija Biser za najboljeg mladog glumca ili glumicu na jučer završenim 43. Danima satire. Katarina je uglednu nagradu dobila za naslovnu ulogu istoimenog lika u 'Kroćenju goropadnice' Williama Shakespearea u režiji Ivana Plazibata. Za hvaljenu predstavu Hrvatskog narodnog kazališta Split može se konstatirati kako se tijekom malo više od godine dana scenskog života sa svakog festivala vratila s uglednim nagradama zasluženima u snažnoj konkurenciji.

- U ovoj predstavi niz je izuzetnih mladih glumaca koji su nas ponovno podsjetili koliko rijetko imamo priliku vidjeti splitske umjetnike u zagrebačkom kazalištu, a tako je dragocjeno sresti ih. Odabrani Shakespeareov komad živ je poligon za redateljsko-dramaturško-glumačku generacijsku suradnju, rezultat čega je naslov koji velikom bardu ne prilazi bojažljivo, već ga znatiželjno propituje, kolažira, nadopisuje. U toj motiviranoj ekipi, kao svojevrsna nositeljica stava cjeline, istakla se glumica kojoj je nagrada, željeli bismo, i nagradama svima ostalima uključenima u nastanak ove vrijedne kazališne pustolovine - obrazložio je dodjelu nagrade Katarini Romac ocjenjivački sud koji je radio u sastavu: Dražen Čuček, Dubravko Mihanović i Bojana Radović.

Na festivalu koji se održavao u Zagrebu od 1. do 18. lipnja izvedeno je 12 dramskih predstava kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije.

Predstava 'Kroćenje goropadnice' je, nakon premijere krajem svibnja prošle godine, gostovalo 23. JPF u Užicu na kojem je mlada glumica Ana Marija Veselčić dobila nagradu Ardalion za najbolju epizodnu ulogu. Na 33. Gavellinim večerima predstava je nagrađena kao najbolja na festivalu, a redatelj Ivan Plazibat kao najbolji redatelj. Suvremeno čitanje Shakespeareova klasika s fokusom na sasvim aktualno nasilje nad ženama požnjelo je odlične kritike, a među novinskim osvrtima napisano je, između ostalog, kako je riječ 'o politički najintrigantnijoj hrvatskoj predstavi u posljednje vrijeme'. 

U glumačkoj postavi u kojoj dominiraju mlađi splitski glumci Katarina Romac ovu je veliku ulogu svjetske dramske literature pripremila još kao studentica, kao i Ana Marija Veselčić koja igra ulogu Katarinine sestre Bianke. Pored njih dvije u predstavi igraju još i Filip Radoš, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Nenad Srdelić, Pere EranovićStipe Radoja, Nikša Arčanin, Luka Čerjan i Vicko Bilandžić.

Vaša reakcija na temu