Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dani varenika na Braču

Dani varenika na Braču

Cilj manifestacije je turistima predstaviti stare, tradicionalne dodatke jelima kao i njihove recepte

Dani varenika, jedinstvena gastronomsko-enološka manifestacija održava se u Supetru i Bolu na Braču do 4. listopada. Cilj manifestacije koja se održava desetu godinu zaredom je turistima predstaviti stare, tradicionalne dodatke jelima kao i njihove recepte.

- Na ovaj način pokušavamo od zaborava spasiti stare, tradicionalne načine pripremanja hrane i umaka. Istovremeno, organizira se zanimljiva manifestacija na koju se uvijek odazove veliki broj turista koji u to vrijeme borave na otoku. U deset godina održavanja, ova je manifestacija toliko pomogla da danas već deset ljudi radi na proizvodnji te namirnice, a pokrenuta je i inicijativa o zaštiti varenika – kazala je idejna začetnica Dana varenika poznata nutricionistkinja Olja Martinić.

Varenik je, pojasnila je Martinić, proizvod koji se dobije ukuhavanjem najkvalitetnijeg mošta netom iscijeđenog soka iz grožđa na temperaturi od 65 stupnjeva kako bi se što više sačuvale nutritivne vrijednosti. 


Bezalkoholan je, hranjiv i zdrav. Ima visok udjel šećera, prirodni je multivitamin i multimineral, ali i jak afrodizijak. 

- Jedan je od najstarijih dodataka jelima u povijesti, a u mediteranskoj se prehrani koristi više od 2000 godina. Nigdje nije postojala zadana receptura već je proizvodnja varenika bila bazirana na iskustvenom i predanom receptu koji se prenosio iz obitelji na obitelj - dodala je.

Varenik se kuha toliko dugo dok se ne dobije gusta smeđa tekućina. Za litru varenika je potrebna jako velika količina grožđa, a Martinić podsjeća kako se radi o visokovrijednoj nutritivnoj namirnici koja može naći svoj prostor u zdravstvenom turizmu i očuvanju zdravlja. Ima, kaže, sva ona svojstva koja mogu prevenirati kardiovaskularne bolesti.

Ivica Ljubenkov sa splitskog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta  otkrio je kako je varenik prijavljen na natječaj Ministarstva poljoprivrede koji im je dao novac za izradu specifikaciju prehrambenog proizvoda brački varenik. 

- U fazi smo pripremanja dokumentacije i uzoraka koje ćemo poslati na analizu, a skupljamo i papirnate dokaze o povijesti varenika. Nakon što to sve obavimo dokumentaciju ćemo poslati Ministarstvu poljoprivrede i čekati da varenik postane zaštićen. To bi moglo potrajati dvije godine - naveo je Ljubenkov.

Organizatori Dana varenika su Općina Bol i TZ Bol te Obrt Olja, a ovogodišnji partneri su Poljoprivredne zadruge Supetar i Bol. Za vrijeme trajanja manifestacije, dodajmo, snima se edukativni film o povijesti varenika i njegovim nutritivnim benefitima.

Vaša reakcija na temu