Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DANI VESNE PARUN: Predloženo da OŠ Grohote ponese ime najveće hrvatske pjesnikinje

DANI VESNE PARUN: Predloženo da OŠ Grohote ponese ime najveće hrvatske pjesnikinje

Ako je suditi po reakcijama i po pljesku, oživotvorenje ove ideje bit će samo formalnost

U povodu rođendana najveće hrvatske pjesnikinje svih vremena, u Grohotama na Šolti održani su tradicionalni 'Dani Vesne Parun'. Nakon što je načelnik Općine Šolta, Nikola Cecić-Karuzić, okupljenima uputio prigodni govor, predsjednik splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika Siniša Vuković održao je predavanje o Paruninom pjesničkom prvijencu – 'Zore i vihori' iz 1947. 

Za Vukovića je Vesna Parun 'najveći otok na Mediteranu', budući da ni puno veće književnosti od naše, poput talijanske, francuske, španjolske, pa i njemačke, nemaju u svojoj nacionalnoj 'povijesti književnosti' tako jak stup ženskoga pjesničkog pisma, kakav baš u Vesni Parun ima hrvatska književnost. Nazvao ju je 'totalnom dalmatinskom bodulkom', budući da je rođena na otoku Zlarinu, djetinjstvo je provela na Visu, strastvenu (nesretnu) ljubav koja je obilježila čitav njezin opus imala je na Braču, a pokopana je na otoku Šolti, u Grohotama, otkuda je njezina majka.

Zaključujući svoje slovo, Siniša Vuković uručio je pismo ravnateljici Osnovne škole Grohote' Mireli Mijić i načelniku Nikoli Ceciću-Karuziću, u kojem je istaknut prijedlog da šoltanska škola promijeni ime u: Osnovna škola 'Vesna Parun'. Tako da škola u mjestu u kojem je pokopana najveća hrvatska pjesnikinja, kako se i pristoji, ponese njezino ime. Ako je suditi po reakcijama i po pljesku, oživotvorenje ove ideje bit će samo formalnost.

Program u kojem su svojim recitalom sudjelovali i osnovnoškolci, vodila je ravnateljica  Kulturno-informativnog centra otoka Šolte, prof. Marina Garbin.

Vaša reakcija na temu