Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miroslav Lelas DANI VOLONTERSTVA I SOLIDARNOSTI Prikupljeno 3800 eura za Autizam 365, kupit će defibrilator

DANI VOLONTERSTVA I SOLIDARNOSTI Prikupljeno 3800 eura za Autizam 365, kupit će defibrilator

Predstavilo se 35 udruga i ustanova iz Splita i okolice

Na tradicionalnoj humanitarno-prodajnoj manifestaciji Dani volonterstva i solidarnosti, koju je 27. godinu zaredom organizirao Regionalni volonterski centar Udruge 'MI' - Split jutros u Strossmayerovom parku (Đardinu), građani su se imali prilike upoznati s radom 35 udruga i ustanova iz Splita i okolice te kupnjom na štandu podržati humanitarnu notu ovog događanja. 

Dio sredstava sa svakog štanda doniran je Udruzi 'Autizam 365' za kupnju defibrilatora - uređaja za reanimaciju koji će biti javno dostupan građanima ispred Centra za autizam Split. Naime, u okolici Centra nalazi se još nekoliko ustanova te kvartu gravitira velik broj ljudi. Javno dostupni defibrilatori, poznati kao automatski vanjski defibrilatori (AVD), ključni su za povećanje preživljavanja kod srčanog zastoja izvan bolnice. 

Uređaje se može lako upotrijebiti jer daju jasne, glasovne upute koje vode korisnika kroz svaki korak, čime se omogućava brza i efikasna intervencija. Udruga planira i obavljati aktivnosti podizanja svijesti o važnosti prve pomoći i edukacije o postupcima reanimacije i korištenju defibrilatora. Na štandovima je prikupljeno ukupno 3.809,70 eura, čime će se omogućiti kupnja defibrilatora sa stalkom te prateće edukacije o njegovom korištenju za osoblje ustanova na Spinutu. 

'Na našoj najbrojnijoj manifestaciji u posljednjih 10-ak godina moglo se kupiti različite proizvode i rukotvorine, ali i usvojiti nova znanja i vještine. Građane su u Đardinu dočekali štandovi s brojnim knjigama i stripovima, nakitom, ukrasima, prirodnom kozmetikom, ali i s proizvodima od keramike te oslikanim platnenim vrećicama. Djeca su osobito uživala u edukativnim igrama koje su provodili učenici Zdravstvene škole Split - o pravilnom pranju zubi i održavanju higijene te su se mogli zabaviti i uz dječje kreativno-zabavne radionice u organizaciji Udruge 'MI' - Split koje su se održavale na travnjaku pored štandova', naveli su organizatori. 

Na štandovima su se građani iz 'prve ruke', tj. od samih volontera mogli informirati o uključivanju u volonterske programe pojedinih organizacija te o dobrobitima volonterstva za pojedince i za cijelu zajednicu.

U kulturno-zabavnom programu humanitarne izložbe sudjelovalo je 10-ak udruga i javnih institucija, s glazbeno-scenskim nastupima. Udruga Glazbene niti ljubavi zabavila je prisutne nastupima početne i napredne grupe slaveći pritom 10. godinu svoga postojanja. 

Okupljene građane, volontere i organizacije su ume Splitsko-dalmatinske županije pozdravili župan Blaženko Boban i viša savjetnica za zdravstvo i socijalnu skrb Magda Vrvilo te u ime Grada Splita predstavnice Odsjeka za demografiju i udruge civilnog društva Marina Elez Urlić i Ema Kojundžić.

'Građani koji nam se nisu stigli pridružiti na manifestaciji, koje zanimaju mogućnosti uključivanja u volontiranje, mogu se javiti Regionalnom volonterskom centru Split ili pretražiti stranicu: https://volonteka.hr/ u potrazi za brojnim akcijama koje će se odvijati kroz naredni tjedan kroz kampanju Hrvatska volontira. Ako žele donirati za Udrugu Autizam 365, u OTP banci je još mjesec dana otvoren podračun za humanitarnu akciju - IBAN: HR8324070001500022952. U opis plaćanja molimo navesti: 'Donacija za Udrugu Autizam 365'', napomenuli su iz organizacije. 

Manifestacija se održala u sklopu nacionalne kampanje Hrvatska volontira. Financirana je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i organizirana uz podršku HDS ZAMP-a i Mlinar pekarske industrije d.o.o.

Vaša reakcija na temu