Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Portal grada Kaštela ĐARDIN ČITANJA: Susret kaštelanskih učenika i književnice Sanje Polak

ĐARDIN ČITANJA: Susret kaštelanskih učenika i književnice Sanje Polak

Nastavlja se Revijom čitanja 3. lipnja

U suradnji Matice hrvatske - ogranak Kaštela i kaštelanskih osnovnih i srednjih škola, Đardin čitanja je ovog ponedjeljka, 27. svibnja, kaštelanskim učenicima omogućio susret s jednom od najčitanijih književnica suvremene dječje književnosti Sanjom Polak. Predivnu zelenu oazu Botaničkog vrta pored osnovne škole Ostrog, ispunio je dječjih smijeh, a interaktivnim razgovorom s književnicom, dobili su još jedan poticaj za zbližavanje s knjigom i vještinom čitanja, piše Portal grada Kaštela.

Raznovrstan i bogat program koji za cilj ima poticanje čitanja kako kod djece i mladih, tako i kod odraslih, ovog ponedjeljka je imao svoj treći susret. Kako kaže Mili Novak, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kaštelima, ovogodišnje izdanje Đardina ima i novitet.

- Nakon što su škole predstavile svoje škole čitanja, imamo ciklus čitanja s piscem. Ideja je da se djeca i čitatelji povežu na osobnoj razini s piscem, a i nacionalna strategija za poticanje čitanja zagovara ovakve susrete autora s djecom, što daje jedan dodatan poticaj za čitanje. Ovakvi susreti mogu zainteresirati čitatelja i za čitanje i za pisca i za knjigu. Što se noviteta tiče, riječ je o radionici interpretativnog čitanja za odrasle, koja će biti zadnjeg dana ovog programa, 7. lipnja. Osim toga, ideja je i da najbolji čitači čitaju na Reviji čitanja, a s njima će čitati i glumci Filip Radoš i Lovre Kondža - ispričao je Novak.

Ideja cjelokupnog Đardina čitanja je promovirati čitanje, ali i pokazati cjelokupnu ljepotu kaštelanske i prirodne kulturne baštine. Svi ovi đardini, imaju svoju ljepotu i zapravo su mjesta u kojima se može opustiti, čitati knjigu, a gosti i sudionici Đardina čitanja, im daju život. Samo ove godine sudjeluje pedesetak učenika, a u uz njih i dvadesetak mentorica, redom učiteljice, profesorice hrvatskog jezika i knjižničarke. Kako naglašava Mili Novak, osim na hrvatskom, književna djela su se čitala i na stranim jezicima, kako bi se tekstovi i ljepota kaštelanske kulturne baštine približili i kaštelanskim gostima.

Gošća večeri, Sanja Polak hrvatska je književnica, urednica i učiteljica. Proglašena je za jednu od najčitanijih i najprodavanijih hrvatskih književnica suvremene hrvatske književnosti, a s nama je prokomentirala važnost čitanja.

- Čitanje je neizmjerno važno za psihološku dobrobit, za mir, za koncentraciju. Ljudi u starijoj dobi kad čitaju, ostvaruju brojne benefite, no ovdje smo prvenstveno za najmlađe. Dijete u ranoj razvojnoj dobi razvija svoje tijelo, dušu, mozak i sinapse. Za sve to izuzetno je važno čitanje. Jedno od ključnih razloga tomu je što ono daje mir, ravnotežu, prisutnost i razvoj mašte. Obično su djela za djecu, ona koja promoviraju ljepotu, dobrotu, mir i ljubav i to nije onako nešto srcedrapajuće već nešto zaista iskreno. Sve to dijete će naći u knjigama i prisutnosti nas odraslih. Knjiga je izvor nepresušnih znanja, da bi dijete prošlo s pet, ono mora čitati i to samostalno - objasnila je Polak.

Sanja Polak je za roman 'Drugi dnevnik Pauline P.' 2004. godine dobila nagradu Mato Lovrak za najbolji roman za mlade napisan na hrvatskom jeziku. Godine 2006. zbirka pripovijetki 'Petrica Pričalica' nominirana je za međunarodnu nagradu Mali Princ. Roman 'Morski dnevnik Pauline P.' donio joj je Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez i nominaciju za nagradu Mali princ, a 2016. godine je primila diplomu Časne liste Međunarodnog vijeća za dječju knjigu. Sve to Sanja komentira riječima: 'Ja sam vjerojatno plod ljubavi i stigla sam s planom da postanem misionarka čitanja. Tako sam ja izmislila lik djevojčice koja nosi ime moje kćeri Pauline. Moja mašta je nepresušna i prebogata, no kada pišem, malo ju suzbijem, jer djela za djecu moraju biti jednostavna i njima razumljiva i u tome je tajna'.

Susret s književnicom omogućio je djeci da postavljaju razna pitanja ovoj književnici koja se tijekom cijele svoje karijere zalaže se za razvoj čitalačkih navika i promicanje čitanja kod učenika mlađe školske dobi, stoga interaktivnog sadržaja nije nedostajalo.

Đardin čitanja nastavlja se 3. lipnja Revijom čitanja kada će u dvorcu Rušinac gosti biti glumci Filip Radoš i Lovre Kondža.

Vaša reakcija na temu