Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DIPLOMATSKA OLUJA Najdugovječniji Tuđmanov ministar u Splitu je predstavio svoju knjigu i premijerno je prikazan istoimeni dokumentarni film

DIPLOMATSKA OLUJA Najdugovječniji Tuđmanov ministar u Splitu je predstavio svoju knjigu i premijerno je prikazan istoimeni dokumentarni film

'Uloga Mate Granića bila usmjerena na mir i teritorijalni integritet RH, ali i na mir i stabilizaciju odnosa u Bosni i Hercegovini. I u jednom i u drugom, danas znamo, bio je izrazito uspješan'

Mate Granić, najdugovječniji ministar bivšeg predsjednika dr. Franje Tuđmana, u Splitu je predstavio drugo dopunjeno izdanje knjige 'Diplomatska oluja'.

- To je knjiga o stvaranju Hrvatske diplomacije i o ulozi naše diplomacije u stvaranju suverene hrvatske države. Prvi dio je posvećen prvim slobodnim izborima, stvaranju HDZ-a i smrti predsjednika Tuđmana, a drugi dio je potaknut najnovijim povijesnim događanjima, brutalnom ruskom agresijom na Ukrajinu i svim posljednicama te agresije - kazao je Granić uoči predstavljanja knjige i istoimenog filma na kojem se okupilo mnogo zainteresiranih, a najviše njegovih stranačkih kolega koji su organizirali događaj. 

Predstavljanju njegovog drugog i dopunjenog izdanja knjige 'Diplomatska oluja' pridružio se i Goran Bandov, sveučilišni profesor i recenzent knjige. 

- Upravo je profesor i dr. Mate Granić osoba koja ima pravo, a ja bih rekao i obvezu, zapisivati mikromemoriju hrvatske diplomatske povijesti, naše vanjske politike i njezine povijesti, jer on jest nositelj, kreator i vrlo često jedina osoba ispred Hrvatske koja je pregovarala. On je direktni svjedok vremena, osoba koja je donosila teške odluke. Kada se čitaju transkripti hrvatske povijesti i zapisi, kako iz Ministarstva vanjskih poslova tako i iz Ureda predsjednika, možemo primijetiti da je upravo najznačajnija uloga prof. dr. Mate Granića bila usmjerena na mir i teritorijalni integritet Republike Hrvatske, a s druge strane na mir i stabilizaciju odnosa u Bosni i Hercegovini. I u jednom i u drugom, danas znamo, Mate Granić je bio izrazito uspješan, a hvala Bogu da je tako jer bi po nas sve ovdje u Hrvatskoj bilo grubo da je bilo drugačije - kazao je Bandov. 

Posebno se osvrnuo na dio povijesti koji se odnosio na stvaranje suverene Hrvatske. 

- Nakon vrlo krvavog rata i grube borbe kroz koju smo prošli, moramo zahvaliti našim braniteljima, ali s druge strane moramo zahvaliti našoj diplomaciji i ljudima koji su kreirali hrvatsku politiku, jer su se oni na vanjskom polju uspjeli izboriti za međunarodno priznanje i za pozicioniranje Republike Hrvatske. U tim vremenima RH je bila jedno. Volio bih da ponovo postane jedno, jer to je očigledno recept u kojem mi uspijevamo - između ostalog je kazao prof. Goran Banov. 

Osim predstavljanja knjige, prikazan je i istoimeni dokumentarni film 'Diplomatska oluja' koji govori o stvaranju Republike Hrvatske kakvu znamo. Priča je ispričana iz perspektive diplomatskih aktivnosti, a prema knjizi Mate Granića.

- Za Hrvatsku radio televiziju smo snimili istoimenu seriju kroz osam nastavaka. Snimana je dvije godine, premijerno je emitirana u veljači ove godine, a do sada je već tri puta reprizirana. Serija je postala jedan od najgledanijih dokumentarnih sadržaja na HRT-u, na što smo ponosni jer se pokazalo da smo napravili odličan posao i da ta priča zanima šire gledateljstvo - rekao je Fran Juraj Prižmić, scenarist i producent filma. 

Za potrebe filma i serije intervjuirali su brojne protagoniste koji su bili uključeni u razna zbivanja političke povijesti suvremene Hrvatske. 

- Nije bilo bitno jesu li lijevi ili desni, prof. Granić ih je uspio nagovoriti na snimanje serije i filma. Zato su serija koja ima osam nastavaka i film koji traje skoro dva sata, dali najbolji presjek kako je Hrvatska stvorena, ali s fokusom na diplomatske aktivnost - rekao je scenarist i producent te naglasio kako su oduševljeni pozitivnim reakcijama publike i gledanošću serije. 

Smatra da je riječ o izvrsnom edukativnom materijalu za mlade koji ne znaju u kojim se okolnostima stvarala država.

Podsjećamo, Mate Granić je, između ostalog, bio potpredsjednik Vlade te ministar vanjskih poslova od 1. lipnja 1993. godine do 27. siječnja 2000. godine. Od 26. veljače do prosinca 2019. bio je posebni savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a od kolovoza 2020. obnaša ulogu posebnog savjetnika premijera za vanjsku politiku. 

U razgovoru uoči predstavljanja knjige, komentirao je novo izdanje i dopunjeni dio knjige koji je posvećen ratu u Ukrajini, ali i ulozi Hrvatske u tom sukobu. 

- Hrvatska diplomacija i premijer Andrej Plenković od samog se početka ponašaju se odgovorno tako što su snažno podržali Ukrajinu, bilateralno i unutar međunarodnih organizacija kojima pripadamo - NATO-u i Europskoj uniji. To je prepoznato u Ukrajini i u svijetu, a to je jedini put. Predsjednik Vladimir Putin je imao mogućnost da dobije za Donbas najveći stupanj autonomije, imao je mogućnost da se otvori Sjeverni tok 2, imao je mogućnost da se odgodi ulazak Ukrajine u NATO, ali on je smatrao da je došlo vrijeme za agresiju i da se vojnom silom okupira suverena međunarodno priznata država. Upravo radi toga, nema dileme u takvim slučajevima, jer se mora strogo braniti međunarodno pravo. Da je uspio realizirati prvotni plan, odnosno da je roku od tri dana riješio Ukrajinsku vlast ili da je uspio u zauzimanju Ukrajine, u tom slučaju bi samo bilo pitanje tko bi bio sljedeći: Moldavija, Gruzija, a nakon toga Baltičke države - komentirao je.

U međuvremenu je eskalirala situacija na Bliskom istoku. Zanimalo nas je mišljenje Granića o svrstavanju Hrvatske u sukobu Izraelaca u Palestinaca, kao i ishodu glasanja o rezoluciji Ujedinjenih naroda pod nazivom 'Zaštita civila i pridržavanje pravnih te humanitarnih obveza', kada se Hrvatska bezrezervno svrstala uz Izrael.

- Hamas je teroristička organizacija. Hamas je napao Izrael i učinio najveći zločin nad Židovima nakon holokausta. U toj situaciji nema dileme da se govori jasno što je Hamas i da ga se treba osuditi svakom međunarodnom deklaracijom. Tu se Hrvatska odlučno podstavila i glasala protiv rezolucije koja nije osuđivala Hamas. Naravno da se strogo zalažemo za poštivanje međunarodnog humanitarnog prava i to je jedini put. Ne može se ničim podržavati međunarodni terorizam koji u ovom slučaju ugrožava Izrael i suvremeni demokratski svijet - zaključio je Mate Granić.

Vaša reakcija na temu