Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: ŠibenikIN DJEČAK S KIŠOBRANOM: Kažimir Hraste je autor kipa postavljenog u Šibeniku

DJEČAK S KIŠOBRANOM: Kažimir Hraste je autor kipa postavljenog u Šibeniku

Ideja za kip došla mu je sasvim slučajno, nakon što je ugledao sliku svog unuka koji mu je na kraju bio i inspiracija

Kip 'Dječak s kišobranom' akademskog kipara Kažimira Hraste kod crkvice sv. Barbare otkrila su večeras djeca zbora Zdravo maleni, zatvorivši simbolično tim činom 60. Međunarodni dječji festival, javlja ŠibenikIN.

- Ono što sam htio reći, to sam napravio. Šezdeset godina, to je već djed. A ja sam kao djed napravio svog unuka i to je na neki način povijest festivala  kratak je bio autor prije otkrivanja spomenika.

Ideja za kip, kazao je, došla mu je sasvim slučajno, nakon što je ugledao sliku svog unuka koji mu je na kraju bio i inspiracija.

- Slika djeteta s kišobranom mi se čini dobrom metaforom festivala, a veza između kišobrana i djeteta je likovno zanimljiva radi predimenzioniranosti kišobrana koji pruža zaštitu - kazao je Hraste.


Postavljanje kipa bilo je planirano i u slučaju da se MDF zbog epidemiološke slike nije mogao održati, kao prva realizacija zamisli da nakon svakog festivala u gradu ostane nešto opipljivo.

- Ovo djelo početak je koncepta o kojem se niz godina razgovara na MDF-u, odnosno da nakon festivala ostane nešto u javnom prostoru, jedan viši, ozbiljniji i kvalitetniji 'proizvod'. Ovo je početak, a čeka nas još i oslikavanje murala u kojem je u javnom prostoru već bilo govora. Oni koji pitaju zašto je spomenik dječak – zato što je na muralu curica. Tako smo pomirili ta dva fundamenta zašto se Međunarodni dječji festival uopće i održava - kazao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Jakov Bilić.

Uz zahvalu svima koji su sudjelovali u realizaciji MDF-a, istaknuo je još da mu je 'iznimna čast biti na čelu kuće koja je imala hrabre i jednim dijelom lude ljude koji su se usudili ući u priču realizacije 60. Međunarodnog dječjeg festivala'.

Gradonačelnik Željko Burić također je zahvalio 'na sjajno odrađenom poslu'.

- Ovaj kip uvijek će me podsjećati na zatvaranje 60. festivala, a kišobran koji simbolizira zaštitu, u ovom slučaju obrana je od korone - kazao je gradonačelnik Burić.

Nakon predstavljanja spomenika, na Ljetnoj pozornici uslijedilo je spuštanje festivalske zastave te premijera filma 'Obrana dječje radosti redatelja Ive Kuzmanića i scenarista Stanka Ferića

Vaša reakcija na temu