Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DODIJELJENE NAGRADE Završen 7. Međunarodni festival arheološkog filma

DODIJELJENE NAGRADE Završen 7. Međunarodni festival arheološkog filma

Održao se u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Najbolji film 7. Međunarodni festival arheološkog filma u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika je francuski 'Tako govori Taram-Kubi', autorica Vanesse Tubiana-Brun i Cecile Michel. Tako je u subotu uvečer na zatvaranju Festivala odlučio stručni žiri kojeg su činili Dora Baras, predsjednica žirija, filmologinja i povjesničarka umjetnosti, Janko Heidl, filmski kritičar, Nikolina Uroda, muzejska i znanstvena savjetnica, MHAS - Split, Ante Rendić-Miočević, dugogodišnji ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog arheološkog društva te Gerard Denegri, suosnivač i prvi predsjednik Hrvatsko-francuske udruge Alliance Francaise de Split, prvi počasni konzul Republike Francuske u Hrvatskoj sa sjedištem u Splitu.


U obrazloženju se navodi kako ovaj film 'podjednako fascinira svojim znanstvenim (arheološkim) otkrićima i umjetničkim (filmskim) dosezima - detektivski dešifrirajući i locirajući pisma na glinenim pločicama iz brončanog doba, uz inovativan filmsko-narativni pristup intimističkog govora u 1. licu same autorice pisama'.

Drugu nagradu stručnog žirija zaslužio je film 'Dame i prinčevi pretpovijesti', autorica Pauline Coste i Camille Gouby-Monin, 'koji je život paleolitskog čovjeka prikazao u novom, simboličkom svjetlu', dok su treću nagradu osvojili 'Ljudi s dina', autora Davida Geoffroya. 

'Taj film promiče arheološku struku dekonstruiranjem mitova iz popularne kulture, podiže svjesnost o razornosti klimatskih promjena te ističe ideju veza i razmjena, naspram granica, među narodima i kulturama'.

Nagrade stručnog žirija čini replika skulpture Vaska Lipovca 'Hrvatski kralj', čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.


Nagradu publike osvojio je film '1001 lice Palmire', Meyar Al-Roumia.

Od ove godine nova nagrada je ona studentskog žirija, kojeg su činilli Frane Prpa, Vicenco Pijerov, Lucija Duplančić, Rina Dubravec i Klaudia Hozjan, studenti povijesti umjetnosti, arheologije i restauracije-konzervacije na splitskom i zadarskom sveučilištu. Oni su najboljim filmom ocijenili 'Tajnu špilje Cosquer' autora Marie Thiry, i Stephane Millierea.

Nakon dodjele nagrada 7. Međunarodni festival arheološkog filma zatvorila je Lada Laura, direktorica Festivala, koja je zahvalila svim koji su MFAF omogućili, a posebno vjernoj publici koja je i ove godine pratila projekcije u velikom broju.

Na Festivalu je u tri dana u službenoj konkurenciji prikazan 21 film iz osam zemalja, a održana su i dva predavanja uglednih stručnjaka: povjesničara umjetnosti, kustosa iz Louvrea Cyrillea Gouyettea, autora utjecajnih knjiga o tome kako klasična umjetnost inspirira suvremenu urbanu umjetnost i direktorice Muzeja Bizanta i kršćanske umjetnosti u Ateni Paraskevi Kalamara. U popratnom programu održane su i dvije edukativne radionice za djecu i mlade, Mala škola anatomije i Identifikacija forenzičnom antropologijom.

Vaša reakcija na temu