Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Doktorica savjetuje kako spriječiti tumor oka od štetnog UV zračenja!
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Doktorica savjetuje kako spriječiti tumor oka od štetnog UV zračenja!

Dugotrajno izlaganje suncu posebno je opasno za ribare, surfere i sve one koji su u neposrednoj blizini rijeke i mora

Ljeto je godišnje doba kad je izloženost suncu najdugotrajnija i najintenzivnija. Mnogi od nas štite kožu, a zaštititi oči od UV zračenja na listi je prioriteta tijekom sunčane sezone. Ovoj problem važno je prevenirati kako bi spriječili oštećenje vida. Koje smetnje i bolesti na oku mogu izazvati sunčane zrake objašnjava dr. Jukić iz Poliklinike Anda.

Prirodna UV radijacija koju emitira Sunce, ali i ona umjetna, oštećuje površinu oka, a dugotrajna izloženost može biti uzrok trajnog oštećenja vida. Mnogi nisu svjesni sunčeva utjecaja na vid i njegovog štetnog kumulativnog efekta, a upravo tu ključnu ulogu imaju kvalitetne sunčane naočale s adekvatnom UV zaštitom koja smanjuje rizik za potencijalne očne bolesti.

Posljedice sunčevih zraka na zdravlje oka

Neka očna stanja i bolesti su u izravnoj vezi s pretjeranim izlaganjem sunčevim zrakama, od raka oka do opekline rožnice. Mrena i očni tumori se mogu razvijati godinama, stoga je važno zaštiti oči počevši od djetinjstva.

Dugotrajno izlaganje suncu posebno je opasno za ribare, surfere i sve one koji su u neposrednoj blizini rijeke i mora jer može doći do degenerativnog oblika rožnice i spojnice oka te nastaju bolesti kao što su pterigiji ili keratopatije.

Prolazno sljepilo ili fotokeratitis razvija se vrlo brzo nakon ekstremne UV refleksije, odnosno boravaka na moru ili planinama.


Kako zaštititi oči od sunca?

Kako bi se osoba pravilno zaštitila od sunca i štetnih UV zraka, na otvorenom je uvijek potrebno nositi sunčane naočale s odgovarajućom UV zaštitom i kvalitetnim okvirom.

Oboružajte se i sa šeširom širokog oboda koji pruža dodatnu zaštitu od izravnog djelovanja sunca. Pri tom treba imati na umu da oblaci ne blokiraju UV zračenje te da nije preporučljivo gledati direktno u sunce.

Umjetno UV zračenje ostavlja jednake posljedice na oko kao i prirodno, stoga se preporučuje izbjegavati izlaganje 'umjetnom' suncu.

Ipak, umjereno izlaganje suncu ima i pozitivnog učinka, prije svega na zdravo spavanje jer osjetljive stanice u našim očima, izravno utječu na uredne cikluse spavanja.

Osim na zdrav san, boravak na suncu je iznimno važan za razvoj zdravih navika djece, a ujedno ih štiti od kratkovidnosti. Naravno, pri tome treba zaštiti oči sunčanim naočalama od malih nogu.

Odgovornost prema zdravlju očiju je jako važna, zato jednim klikom rezerviraj svoj termin za pregled vida te u Anda poslovnicama ili online shopu odaberi sunčane naočale za sebe i zaštiti svoje oči od UV zračenja na vrijeme! 


Vaša reakcija na temu