DokuMA: Najatraktivniji filmovi makarskog festivala
Dokuma Film Festival Piše: Dalmatinski portal

DokuMA: Najatraktivniji filmovi makarskog festivala

Predstavljamo pet dokumentaraca koji će biti prikazani u Makarskoj

Za tjedan dana počinje drugi međunarodni festival dokumentarnog filma u Makarskoj – DokuMA Film Festival. Između tridesetak filmova u programu izdvojili smo najatraktivnije premijerne naslove koji će se prikazati na festivalu.

1. 'Iskreni lažov' (An Honest Liar, 2014, R: Justin Weinstein i Tyler Measom)


Nevjerojatna istinita priča o svjetski poznatome mađioničaru, eskapistu i skeptiku Jamesu 'The Amazing' Randiju. Film nam pruža uvid u njegove mađioničarske početke, brojne javne sukobe sa samoproglašenim vidovnjacima, iscijeljiteljima i paranormalnim profiterima, ali otkriva i privatne detalje koje je Randi skrivao desetljećima. 

U filmu sudjeluju svjedoci njegovih brojnih avantura mađioničari Penn & Teller, Mythbuster Adam Savage, Bill Nye, Alice Cooper i najveći rival Uri Geller

2. 'Ja sam Steve McQueen' (I Am Steve McQueen, 2014, R: Jeff Renfroe)


Životna priča legendarnog glumca, vozača brzinskih auto utrka te kulturalne ikone. Kombinacijom originalnih intervjua i arhivskog materijala, film predstavlja kroniku McQueenove karijere, fokusirajući se na korelaciju iskustava iza i ispred kamere.

Narator filma je Robert Downey Jr, a među glumcima, prijateljima i članovima obitelji koju sudjeluju u filmu su i glumci Gary Oldman, Pierce Brosnan i Robert Vaughn, MMA legenda Randy Couture, unuk glumac Steven R McQueen te bivša supruga glumica Ali McGraw.

3. 'Dron' (Drone, 2014, R: Tonja Hessen Schei)


Priča o novoj vrsti ratovanja. Michael Haas je igrao video-igrice od svoje pete godine a sa 19 je angažiran kao američki dron pilot. Mladi gameri se regrutiraju kao operateri dronova koji ubijaju ljude tisućama milja daleko i to nije znanstvena fantastika nego stvarno stanje današnjeg svijeta. Dokumentarac 'Dron' daje krucijalni kontekst i novu perspektivu na robotski rat CIA-e i postavlja pitanje što nas čeka u budućnosti.

4. 'Posjeta' (The Visit, 2015, R: Michael Madsen)


Dokumentarac sa elementima komedije, ali i filozofsko ispitivanje ljudskog straha od stranaca u vidu konačne prijetnje po našu samosvijest, a to je otkriće izvanzemaljskog života. Film je konkretna i znanstvena istraga scenarija posjete izvanzemaljca. Imaju li izvanzemaljci ljudska prava? Što bismo im rekli o nama? I kako?

5. 'Dnevnik s putovanja' (Dziennik z podróży, 2013, R: Piotr Stasik)


Film prati Tadeusza Rolkea, starog majstora poljske fotografije, koji ima više od tipičnog učitelj-student odnos s petnaestogodišnjim Michalom. Oni zajedno putuju kroz Poljsku fotografirajući portrete stanovnika malih gradova i sela, a tamna soba smještena u kamperu omogućuje im da razviju slike na licu mjesta i poklone ih ‘modelima’ sa kojima se slučajno susreću.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(4957, "");
Pregledaj komentare
29