Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dean Bubić DOMOVINA CRLJENKA Ivica Kovačević: Kastel Sikuli je zaista poseban jer ga proizvodimo metodom koju koristi malo koja vinarija u Hrvatskoj
Domovina crljenka Piše: Ivana Perković

DOMOVINA CRLJENKA Ivica Kovačević: Kastel Sikuli je zaista poseban jer ga proizvodimo metodom koju koristi malo koja vinarija u Hrvatskoj

Dalmatinski portal predstavlja kaštelanske vinare

Nakon što je godinama uspješno vodio vinariju Stina i doveo je u sam vrh hrvatskog vinarstva, Ivica Kovačević je krenuo u privatni butikni vinski projekt. Na padinama Malog Bijaća iznad Kaštel Štafilića je sa svojim sinovima Ivanom i Tomislavom posadio vinograd i pokrenuo novi brend vina Kastel Sikuli.

Danas na toj lokaciji imaju 7000 trsova kaštelanskog crljenka i pošipa, a u planu je izgradnja vinarije i kuće za odmor.

- Za sada je proizvodnja u Sinju, tamo imamo dva mala vinograda, a u jednom i kuću s vinarijom i podrumom. To je jako malo kapacitetom i trenutačno nam je glavni limit koliko možemo proizvesti vina. Nakon što ovdje izgradimo vinariju, u nju ćemo preseliti svu proizvodnju, a imat će kapacitet od 25 do 30 tisuća butelja. To će i dalje ostati butik vinarija, ne planiramo nikada ići u masovnu proizvodnju ili prodaju u supermarketima - govori Ivan Kovačević.


Vinograd su kupili prije 13 godina, no tek 2018. su se stvorili uvjeti da se ozbiljno pozabave ovim projektom.

- Vinograd je tada bio godinu dana star i u njemu je posađen kolekcijski nasad, za osobne potrebe. Nismo s tim bili zadovoljni. Dio smo izvadili odmah, a dio precjepljivali. To je jedan posao koji nije nimalo lagan; sve radimo obiteljski, a svaku lozu treba otkopati, otpilati, navrnuti, dogodi se da se dio i ne primi… Imali smo tu dosta plavca, koji se nije pokazao dobar na ovom području, pa smo se odlučili okušati s crljenkom - objašnjava.

I to je bio, kaže, pogodak.

- To je sorta autohtona za ovo područje. Daje dosta dobre rezultate, a i cijela priča oko otkrića crljenka je dosta interesantna. Planiramo sve bazirati na turizmu, zato je uz vinariju u planu i još jedna kušaonica, a jednog dana i kuća za odmor. Uz sve to nam se savršeno uklapa priča crljenka, odnosno zinfandela. To je jedna od najpopularnijih sorti u Americi, ali i svijetu, pa je gostima doživljaj doći i piti originalni zinfandel u njegovom originalnom okruženju - govori Kovačević.

I sam naziv vinarije ima svoju priču. Naime, Kovačevićevi vinogradi gledaju na antičko naselje Sikuli na resničkoj obali u kojem su pronađeni brojni dokazi o povijesti vinarstva na ovom području.

- To je naselje iz 2. stoljeća prije Krista koje su osnovali Grci s otoka Visa, tadašnje Isse. Dugo se znalo da postoji negdje između Salone i Trogira, ali ne točno gdje, jer tadašnje karte nisu bile baš precizne. Na nekim kartama je prikazivano i kao veće od Salone, ali tada se ucrtavala veličina mjesta prema njegovoj važnosti, a ne stvarnoj površini. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća su krenuli iskopi za hotel Resnik i tamo su pronađeni ostaci Sikulija.

Grci su bili poznati po proizvodnji vina, a u podmorju ispred Sikulija je pronađena i najveća zbirka vinskih amfora na ovom području, kao i megarske vinske čaše i kalup za njihovu proizvodnju, što pokazuje da se u to doba proizvodilo čaše i pilo vino na ovom području. Osim toga, Sikuli se nalazi odmah ispod naših vinograda u pravcu mora, pa je taj naziv bio idealan način da povežemo tradiciju ovog prostora s našom vinarijom - govori Kovačević.

Prve butelje vina svjetlost dana su ugledale 2020. godine, a unatoč koronakrizi, odmah su rasprodane.

- Berba 2018. je prvo vino koje smo etiketirali, pošip je otišao na tržište 2019., ali crljenak nam je došao u nezgodnu godinu, došla je korona i svi problemi koji su uslijedili, ali uspjeli smo sve prodati. Planirali smo turizam tu u vinogradu i plasman kroz lokalne vinoteke i restorane, ali budući da se dogodila korona, nije bilo sezone, morali smo se okrenuti stranom tržištu. Sada izvozimo u Njemačku i Švicarsku.

Nismo ni sumnjali da će prodaja ići, jer za razliku od pošipa, gdje na tržištu imate na desetke dobrih pošipa, crljenka nedostaje. To vrijedi za cijelu Hrvatsku, puno je traženiji nego ga ima, pa nije lako doći ni do samog grožđa - objašnjava Kovačević.

A Kastel Sikuli crljenak je zaista poseban, dodaje, jer ga proizvode metodom koju koristi malo koja vinarija u Hrvatskoj.

- Radimo grijanu maceraciju. Kad završi fermentacija, crno vino ide u maceraciju koja se u pravilu odvija na sobnoj temperaturi. Mi je radimo grijanu na 30 stupnjeva, pa kraće traje nego standardna, ali ta toplina pomogne da se izvuku dodatne arome iz koštica grožđa koje se ne mogu izvući na sobnoj temperaturi - objašnjava.


Na poseban način proizvode i pošip, napominje.

- Radimo kombinaciju 80 posto iz inoksa i 20 posto iz barrique bačve, a kompletnu količinu odležavamo na talogu koji onda miješamo, što je takozvana sur lie metoda. Na taj način se izvuku dodatne arome iz taloga. Ne puštamo ga ni da odležava cijelu godinu, već puno kraće - otkriva Kovačević tajnu kvalitete njihova pošipa.

Vina Kastel Sikuli se mogu pronaći u restoranima i vinotekama diljem Hrvatske, ali i kušati direktno u vinogradu na Malom Bijaću u vrhunski opremljenoj kušaoni s predivnim panoramskim pogledom na cijeli Kaštelanski zaljev. A uz njihov pošip i crljenak, gosti imaju priliku kušati i pjenušac proizveden u suradnji s vinarijom Krolo iz Strmendolca.

Vaša reakcija na temu