Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dvije splitske umjetnice sudjeluju na grupnoj žiriranoj izložbi ISKRA

Dvije splitske umjetnice sudjeluju na grupnoj žiriranoj izložbi ISKRA

'Sinergija riječi i likovnosti stvorila je jedinstveni umjetnički doživljaj'

U ponedjeljak, 11. srpnja, s početkom u 19 sati održat će se svečano otvorenje grupne žirirane izložbe 'ISKRA' u prostoru udruge Artoratorij (Ulica Matije Gupca 3, Vrbovec), nakon čega slijedi domjenak i razgled drugog dijela izložbe u Narodnoj knjižnici Vrbovec (Trg Petra Zrinskog 7, Vrbovec).

U organizaciji i na inicijativu udruge Artoratorij osmišljena je grupna žirirana izložba 'ISKRA' koja naglasak stavlja na bogatu povijest grada Vrbovca primarno kroz istraživanje djelovanja značajne književnice i prevoditeljice Štefe Iskre Kršnjavi koja je djelovala pod pseudonimom Iva Rod. Selekcija pjesama iz dvije zbirke Ive Rod: 'Pjesme I' 1905. i 'Pjesme II' 1912. godine čini temelj i polazište za niz bogatih, raznovrsnih i nadasve inspirativnih vizualnih interpretacija kojima su se likovni umjetnici iz cijele Hrvatske odazvali na javni poziv za sudjelovanje na izložbi.


Stručni žiri u sastavu Sonja Švec Španjol, kustosica izložbe, mag.hist.art.; Verena Jakuš, osnivačica i predsjednica udruge Artoratorij, mag.art. i Ivan Mak, suosnivač i tajnik udruge Artoratorij, mag.educ.art odabrao je 23 od ukupno 45 prijavljenih autora za sudjelovanje na grupnoj izložbi. Na izložbi sudjeluju: Sandra Abou Abdo, Margareta Belančić, Ana Bušalić, Barbara Cetina, Andrea Cihlar, Lea Čeč, Larisa Dragelj, Damir Facan-Grdiša, Jasmina Jakopanec, Koraljka Jukić, Vanda Jurković, Martina Kamenečki, Kristina Kinkela Valčić, Krešimir Kveštek, Sara Maksimović, Kate Mandarić Erceg, Vlasta Pastuović Aleksić, Stanka Pinjuh, Darija Stipanić, Željko Subić, Ana Šesto, Dominik Višnjić i Nevena Živić.

'Na izložbi sudjeluje ukupno 23 umjetnica i umjetnika s 27 selektiranih radova. Zastupljeni su autori iz različitih dijelova Hrvatske (Vrbovec, Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Kastav, Opatija, Zaprešić, Viškovo, Kastav, Opatija, Donje Vratno) i različitih generacija - od studenata likovnih akademija do umirovljenih umjetnika. Od 11 ponuđenih pjesama Ive Rod, selektirane umjetnice i umjetnici intuitivno su odabrali upravo one koje su prepoznali kao poticaj za vlastito stvaralaštvo. Gotovo sve selektirane pjesme poslužile su kao inspiracija za najrazličitije interpretacije realizirane u rasponu od klasičnih medija poput crteža, grafike, slikarstva i fotografije pa sve do objekata, prostornih i interaktivnih instalacija. I dok su pojedini autori odabrali jedan stih ili segment pjesme koji ih je inspirirao, drugi su više različitih pjesama interpretirali unutar jednog rada ili su pak nakon pomnog istraživanja lika i djelovanja Ive Rod sve doživljeno, proživljeno i spoznato objedinili i izrazili u jednom djelu. Zanimljivost izložbe leži u činjenici da je poveći broj autora povukao paralelu s današnjim vremenom i okolnostima u kojima živimo te našao poveznice s problemima s kojima se Iva Rod suočavala kako u privatnom tako i u profesionalnom životu. Koliko je poezija Ive Rod bila poticajna za autore potvrđuje i činjenica o raznolikosti interpretacija - i kroz odabir medija i tehnike (fotografija, bakropis, ugljen, tuš, akvarel, pastel, akril, ulje, kolaž, mozaik, glina, drvo), ali i sadržajno - od figuracije (portret, pejzaž…) do apstrakcije', ističu organizatori.


Foto: Rad Kate Mandarić Erceg

Na izložbi sudjeluju splitske umjetnice Ana Bušalić s radom 'Izidor' i Kate Mandarić Erceg s dva crteža - 'Figura 1' i 'Figura 2', o čijim je radovima kustosica izložbe Sonja Švec Španjol zapisala:

'…Figura 1 i Figura 2 autorice Kate Mandarić Erceg energične su interpretacije dviju različitih pjesama i emocija. Figura 1 u duhu croquis crteža bilježi pokret, poletnost i lakoću figure dok je njezino središte ispunjeno težištem crnila iz kojeg nastoje proniknuti osnovne boje, a govori o unutarnjoj borbi sa samom sobom. Figura 2 istim likovnim elementima uprizoruje blaži pokret s manje boja i više bjeline koju potencira crnilo s primjesom zemljanih tonova uobličujući pritom zanos zagrljaja i iskonske sreće….

…Ljubav i bol emocije su duboke kao more, a njihovu snagu u sebi svojstvenom likovnom izrazu i tehnici utjelovila je Ana Bušalić u radu Izidor. Tajna ljubav Ive i Izidora bila je toliko snažna da je metaforički oživjela površinu mora čiju je uzburkanost autorica vrlo ekspresivno zabilježila tehnikom ulja i akrila na pleksiglasu ističući pritom energiju i dubinu interpretirane emocije.'


Foto: Rad Ane Bušalić

 Iz predgovora izložbe kustosice Sonje Švec Španjol:

'Izložba ISKRA u fokus stavlja značajan doprinos Ive Rod kulturi, obrazovanju i umjetnosti grada Vrbovca, a selekcijom pjesama iz njezine dvije zbirke ukazuje se na važnost poezije koja je nažalost danas vrlo često marginalizirana i zaboravljena, posebice među mlađim naraštajima. Poezija kao vrelo ljepote i bogatstva riječi, nevjerojatnih mogućnosti izražavanja kroz stilske figure, ritam, zvukovne strukture, jezične inovacije, ali i arhaizme pretače se u linije, boje, plohe i forme predstavljenih likovnih radova. Sinergija riječi i likovnosti stvorila je jedinstveni umjetnički doživljaj koji nudi novi pogled na lik i djelo Ive Rod, ali i upoznaje nas s djelovanjem i razmišljanjima suvremenih likovnih umjetnica i umjetnika kroz bogatstvo raznolikih likovnih izričaja inspiriranih jezičnim bravurama, ali i emocijama književnice. Za kraj, uz citat jedne od predstavljenih autorica na izložbi koja pojašnjava kako je 'radu dala naziv Iskra u svemiru jer uistinu vjeruje da svatko do nas 'zaiskri' svojim životom i bez obzira što život sâm po sebi kratko traje, svatko od nas ostavi trag' toplo se nadamo da će lik i djelo Štefe Iskre Kršnjavi, ali i svih zastupljenih likovnih umjetnica i umjetnika na ovoj izložbi ostaviti inspirativan trag u vama i potaknuti vas da u različitim vidovima umjetnosti pronađete svoju jedinstvenu iskru tj. poticaj za vlastito djelovanje.'

Izložba ostaje otvorena do 14. kolovoza 2022. i može se pogledati: u prostoru Narodne knjižnice Vrbovec u ljetno radno vrijeme knjižnice: ponedjeljak 11 - 19 sati; utorak 7.30 - 15 sati; srijeda 7.30 - 15 sati; četvrtak 7.30 - 15 sati; petak 7.30 - 15 sati te u prostoru udruge Artoratorij prema dogovoru.

Vaša reakcija na temu