Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Edi Matić EDI MATIĆ IZ LEIPZIGA 'Misija naše udruge je da brendiramo Split kao grad naklonjen kulturi i umjetnosti, naročito onoj književnoj'

EDI MATIĆ IZ LEIPZIGA 'Misija naše udruge je da brendiramo Split kao grad naklonjen kulturi i umjetnosti, naročito onoj književnoj'

Udruga SpLitera na najznačajnijem europskom knjižnom festivalu

Drugog dana nastup na sajamskoj pozornici Forum Welteitt pripao je Fokalizatoru, našem partneru i na ovom festivalu i u drugim projektima. Vladimir Vojinović i Stefan Bošković su, uz pomoć moderatorice Alide Bremer i prevoditeljice Elvire Veselinović, predstavili i knjižna izdanja i ukupan rad ove ozbiljne književne platforme iz Crne Gore.


Fokalizator

Do štanda su u međuvremenu navraćali Sara Renar i Antonela Marušić, knjižar iz Ulma Thomas Mahr i Nikola Madžirov (Makedonija) i mnogi drugi.




Sara Renar i Antonela Marušić, Thomas Mahr i Alida Bremer, Nikola Madžirov

Za izložene knjige splitske naklade Fragment bila je zainteresirana i grupa lajpciških studenata koji ponešto razumiju naš jezik. Kad ga malo bolje savladaju, možda navrate ponovo i kupe poneki primjerak.

Zapravo… najmanje smo vremena provodili na štandu. Tamo smo se smjenjivali u dežurstvima, a inače smo obilazili ostala događanja, probijajući se kroz kordone posjetitelja po svim halama sajma. Zabavno je bilo s gornje etaže iznad ulaza pratiti rijeke ljudi koji ulaze, jednako kao i objektivom hvatati grupice koje odmaraju noge nakon kilometarske šetnje.



Ja sam nekoliko puta zalazio u dio u kojem su se (uglavnom njemački), autori i autorice smjenjivali po sat vremena za stolovima i potpisivali na kupljene knjige. Ograde postavljene kao u aerodromskim čekaonicama u obliku meandra, kupci strpljivo čekaju da dođu na red, stotine njih kao da se čeka potpis Madonne ili Ronalda. Takve redove, kao i onu gužvu u ogromnoj sajamskoj knjižari, nikada nećemo vidjeti na našim prostorima.


Čekanje na autograme

U redu… priznajem i da sam sjedio na terasi jednog od kafića, ali samo da u miru odaberem fotografije i napišem ovaj tekst za Dalmatinski portal.

Poslijepodne smo bili na predstavljanju austrijskog pisca Eliasa Hirschla, jednog od prošlih gostiju našeg splitskog programa Bečka kavana, a nakon promocije, naravno, s njim i popili kavu u prepunom bistrou.

Taman smo se rastali s Eliasom kad je naišao i Alem Grabovac, gost našeg festivala Split Lit Int, čija zadnja knjiga završava s poglavljem u kojem opisuje baš taj svoj boravak u Splitu.

To je ono čemu se uvijek nadamo - da će autori koje dovodimo na predstavljanja u Split, svoja iskustva zabilježiti i ovjekovječiti u nekom uspješnom romanu. To je ta slika za koju se borimo.

Predstavljanje romana Tesla oder Die Vollendung der Kreise autorice Alide Bremer bilo je na izložbenom prostoru Bundeszentrale fur politische bildung.




Predstavljanje romana Alide Bremer

Misija naše udruge, ona da brendiramo Split kao grad naklonjen kulturi i umjetnosti, naročito onoj književnoj, a kroz promoviranje svojih projekata i izdanja splitske nakladničke produkcije (naravno, uz knjige smo imali promo letak na njemačkom jeziku) - iz sata u sat se ostvarivala onako kako smo i planirali - kroz susrete i razgovore, kako to obično biva na ovakvim mjestima. Uz poseban užitak isticanja kako u svemu ovome nismo sami i da nailazimo na razumijevanje kod gradskih vlasti što govori o njihovom širem razmišljanju i shvaćanju ukupne slike Splita. Tako je i aplikacija 'Smart City Split' dobila jedan usputni komentar: 'Ah, da… onda je to zaista smart city'.




Udruga SpLitera: Vilma Benković, Alida Bremer, Stjepanka Pranjković, Anita Vuco i Edi Matić

Vaša reakcija na temu